Изпълнителният директор на баскетболната ни федерация Иван Ценов заяви, че бъдещата му работа като заместник министър под ръководството на Свилен Нейков за него е голямо предизвикателство.

„На първо място, го приемам като признание и оценка, дори на работата на федерацията в последните години. В крайна сметка моя опит е свързан с работата на федерацията. Много ще е трудно. От една страна е лесно да се каже какво трябва да се промени, а от друга дали е възможно да стане. Говоря за ресора, за който ще отговарям – масовия спорт и спорта в училище, който в последните години е забравен и не носи този резултат, който трябва да носи. Отчитаме, че спортът върви на долу, но това е свързано с това, че нямаме основа. Преди години в спортните училища учеха най-добрите спортисти, бъдещите олимпийски шампиони. За да имаме олимпийски първенци ни трябват действащи спортни училища. Но може би и там трябва да се промени самата структура, за да станат по-привлекателни и за родителите, защото сега те са по-взискателни. Трябва да вземем мерки”, сподели Ценов пред Гонг.

„Разчитаме на подкрепа от страна на Министерство на образованието. Предстоят ни много срещи, за да уточним точно приоритетите и нещата, които най-бързо могат да бъдат свършени. Наясно съм, че не може да чакаме резултати с вълшебна пръчка, но трябва да тръгнем във вярната посока. Смятам, че всички са узрели за промени и в масовия спорт, и в спорта за учащи. Това, за което държавата е длъжник е спортът за хора с увреждания. Почти нищо не е правено в последните години. Може би на пръсти се броят, аз лично не се сещам за спортно съоръжение, което да е пригодено за тренировки за тези хора. Правят се рампи, но това е най-малкото. Знам, че ще е трудно особено, когато държавата е в такова състояние. Готов съм за това предизвикателство и ще направя всичко, за да оправдая доверието. Самият факт, че имаме спортно министерство е показателен. Смятам, че и г-н Нейков си е подбрал така екипа, че да сме добър екип”, коментира още Иван Ценов.

Колкото до това кой ще го замести в баскетболната федерация Ценов каза:

„Само веднъж говорихме с г-н Михов. Разбира се, че ме вълнува какво ще се случва в баскетболната федерация. Решихме да не правим прибързани действия. Ще обсъдим ситуацията и ще решим в последствие. До 1-2 седмици ще има яснота. Наясно съм, че е доста натоварено в момента и баскет-федерацията. Участваме на европейско първенство при мъжете. Нещата са поставени на добра основа и хората там разбират от работата си.”