Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов пътува днес за Лондон за началото на Параолимпиадата. Игрите стартират довечера, като осем родни спортисти ще представят страната ни. Седем от тях ще се състезават в леката атлетика (основно в хвърлянията, един в спринтовете и скок на дължина) и една състезателка в джудото.

„След Олимпийските игри това определено е най-сериозното спортно събитие. Амбициите на организаторите са да направят едни наистина запомнящи се спортни игри. Идеята е тези игра да бият всички рекорди по посещаемост. Продадените билети до момента са 2 300 000, а в Пекин за цялата Олимпиада са били 1 800 000”, сподели Иван Ценов пред Гонг преди заминаването си.

„Аз лично съм оптимист за представянето на нашата група. Спортистите ни винаги се връщат с отличия, но това не е най-важното. Няма да е пресилено, ако кажа, че самото участие е постигнато с кръв и пот. Много е хубаво, че това събитие се случва, че го има. Сигурно не правим всички необходимо, но правим това, което можем. Разчитаме на добро взаимодействие с общините. На Спорт палас за първи път има база, която може да посрещне и хора с увреждания. Длъжници сме на тези хора, но се надявам в следващите години да се почувстваме горди с това, което сме направили”, сподели още Ценов.

Иванка Колева е най-опитната българска състезателка, олимпийска шампионка от Сидни 2000 г. Тя се състезава като лекоатлет, а това ще бъде шестата й олимпиада. Останалите български състезатели са: Стела Енева - лека атлетика (сребро от Пекин 2008г.), Радослав Златанов - лека атлетика, Мустафа Юсеинов - лека атлетика, Ружди Ружди - лека атлетика, Даниела Тодорова - лека атлетика (бронз от Пекин 2008г.), омира Михайлова – джудо и Дечко Овчаров - лека атлетика.