Бившият треньор на българския национален отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев изрази възмущението си от управлението на родната централа по щанги. Чрез отворено писмо до медиите специалистът реши да разкаже и да информира всички своята гледна точка за проблемите в този спорт преди Общото събрание на федерацията по щанги на 15 юни.

Ето и цялата декларация:

"Драги колеги, приятели на спорта и приятели на българските щанги Българската тежка атлетика е изпаднала в дълбока криза.
Тази криза е започнала много отдавна. Известни са успехите и неуспехите на тежкоатлетите ни през миналото и началото на това столетие.

Успехите се дължат на труда, усилията и разума на личните треньори,треньорите на националните отбори и на всички, които добросъвестно помагаха на този спорт.

Неуспехите бяха предизвикани от тези, които чрез своите користни цели подриваха възхода на нашия спорт. Няма обществено явление, което да протича мигновено. Провалите в тежката ни атлетика са били предварително замислени и организирани.

Във времето, когато този спорт се беше придвижил към най-високия си връх, когато Стефан Топуров, първият човек на земята, вдигна три пъти собственото си тегло и поведе българската дружина към този връх, (няма друг тежкоатлет в света, освен българите, достигнал този успех), когато българският национален отбор разгроми този на СССР, първият зам-председател на БСФС - С.Сотиров ми поиска оставката,защото не било в моя полза. Защо Федерацията подкрепи идеята за оставката ми и организира бунта на състезателите, като
премахна вечерните тренировки и изцяло системата ми?
Ето тази система на подготовка е значително променена и резултатите са на лице.

В момента тлее скандал, който всеки момент ще се взриви. Задействан е злокобен сценарий с тежкоатлетите ни. И там не може да не бъде замесено моето име. При динамичните реваншистки процеси, които текат сега в този спорт, се използват всички средства - подлост, злоба, лъжа и много пари.


Вярвам, че поредният провокиран скандал от тези, които отрекоха и изхвърлиха моята система за подготовка, няма да повлияе разгромяващо на българските щанги. Вярвам, че истината ще наклони везните във вярната посока, по която се движеше българската тежка атлетика към високи върхове.
Във всяка човешка дейност върхове могат да бъдат постигнати на базата на висок морал, възвишени цели, огромно трудолюбие и много професионални знания.

А сегашните кандидати за властта не притежават тези добродетели. Тяхната основна цел е печалба на пари. Петнадесет години ръководиха този спорт и ние видяхме какво могат.

Те ви лъжат! Не им вярвайте! Не ги подкрепяйте! Истината е една - да се върне системата, която доведе спорта ни до най-високите върхове и да се поведе истинска борба против провокаторите, които работят за своите комерчески и чужди интереси. Вярвам в разума и добронамереността на колегите, които обичат нашия спорт и ще се борят за оцеляването му и новия му възход".