Ивайло Пеков отстъпи с 2:10 фрейма на 54-ия в света Маркъс Кембъл в двубой от квалификациите за основната схема на Световното първенство по снукър в Шефилд.

Кембъл, който играе снукър професионално от 24 години, направи изключително силна втора сесия, която му осигури категоричния успех.

Вчера българският представител спечели два фрейма в първата сесия, където загатна за сериозното си развитие и това на снукъра в България през последните години. Именно заради това Българската федерация по снукър получи „уайлдкард“ за участие на най-големия форум в света на снукъра.

Маркъс Кембъл извоюва много трудно своята преднина вчера и днес действията му бяха много по–концентрирани и внимателни заради липсата на напрежение. Опитът на 42-годишният шотландец се оказа решаващ за битката във втората сесия.

Въпреки това България записа първо историческо участие на Световното първенство по снукър. Това стана факт след като родната федерация получи уайлдкард от Световната професионална и снукър асоциация, в знак на признателност за перфектно проведения ранкинг турнир от сериите PTC през сезон 2014/2015 и голямото развитие на спорта в страната ни през последните години.

По време на почивката между тренировките Ивайло Пеков успя да сподели няколко думи с легендата в този спорт Стивън Дейвис, който насърчава развитието на младите таланти в снукъра.