Тазгодишният победител в 58-мата международна колоездачна обиколка на България - Ивайло Габровски, бе определен за най-добър колоездач на отминаващата 2008 година. 30-годишният ас на колоездачен клуб „Несебър” събра най-много гласове и точки - 123, в анкетата на Българския колоездачен съюз за 10-те най-добри шосейни бегачи през годината.

Трикратният победител в Обиколката на България изпревари с малко в подреждането състезаващия се за португалския "Бенфика" (Лисабон) Данаил Петров, останал със 111 точки, информираха от Българския колоездачен съюз.

Трети в класацията остана 41-годишният ветеран Павел Шуманов от тима на "Хемус" (Троян), който набра 89 точки и доказа с изявите си какво значи спортно дълголетие.

Ръководството на Българския колоездачен съюз лично организира допитването за най-добрия български колоездач за 2008 година, като анкетата участваха всички родни колоездачни клубове, изявени специалисти в този спорт, както водещите медии, отразяващи българското колоездене.

Победителят в анкетата Габровски е роден на 31 януари 1978 година в София.

В момента е състезател на колоездачния клуб “Несебър”, с който поднови договора си за още една година, с опция за продължение. След гурбета си в белгийския елитен тим „Ледек Сторе”, миналата година Ивайло се завърна в България. Първо караше за тима на „Хемус”, преди да премине в отбора на Несебър. Сега 30-годишният бегач ще участва във всички стартове на морския клуб, но ще следва и персонална спортно-състезателна програма, насочена към голямата му цел - спечелването за 4-ти път на предстоящата 59-та международна колоездачна обиколката на България. Ако това се случи, Габровски ще стане първият състезател с 4 победи в това най-авторитетно наше състезание, което догодина ще отбележи 85 години от своето начало през далечната вече 1924-а. По три победи имат още четирима: Боян Коцев, Ненчо Стайков, Христо Зайков и Павел Шуманов.

Габровски печели приза за колоездач №1 на България за 2008-ма за втора поредна година. През 2007-ма година той остана недостижим на върха отново в категорията "шосе".

Тазгодишното му отличие за колоездач №1 е четвърти голям приз за Иво през този сезон. Преди да спечели за 3-ти път в кариерата си Обиколката на България, той грабна републиканската шампионска титла в индивидуалното бягане по часовник.

Наскоро пък бе определен и за спортист №1 на Община Несебър.

Ето и подреждането в призовата десетка и на местата след нея:

1.Ивайло Габровски - ”Несебър”- 123 точки

2.Данаил Петров - ”Бенфика”, Португалия - 111 точки

3.Павел Шуманов - ”Хемус" Троян-89 точки

4.Даниел Петров -”Бургас”-69 точки

5.Георги Георгиев – „Несебър”-57 точки

6.Светослав Чанлиев - ”Бриса”, Турция- 49 точки

7.Евгени Балев -”Бургас”- 41 точки

8.Пламен Димов - ”Цар Симеон”-37 точки

9. Мартин Грашев – Несебър” - 36 точки

10. Красимир Коев - ”Дужа”, Португалия- 34 точки

11. Стефан Христов ”Нипо Ендека”, Италия-33 точки

12. Николай Михайлов - ”Свиленград”-30 точки

13. Борислав Иванов -”Цар Симеон”-24 точки

14. Петър Панайотов - “Бургас"-21 точки

15. Русен Русев – „Бургас”-7 точки

16. Спас Гюров – „Несебър”-5 точки

17. Богдан Стойчев - „Несебър”-4 точки