Най-добрият ни колоездач Ивайло Габровски заяви, че не е отказвал за участва на Олимпиадата, каквато информация се появи след пресконференция на българския колоездачен съюз. Габровски коментира, че не му е било заявено твърдо, че има място в отбора, а съставът ще бъде определен двайсетина дни преди Игрите, което е недостатъчно за подготовка. „От доста време говоря за Олимпиадата в Лондон и наистина държа да участвам на Игрите. След победата ми на Обиколката на Турция, обявих това, че желая, но към мен има недоверие. След което, в разговор с треньора на националния тим, той ми каза, че аз съм включен в разширения състав и нямам твърдо титулярно място и че отборът ще бъде избран след 30-ти юни. За 20 дни няма елитен спортист, който да се подготви за такъв форум. Казах му, че мога да бъда част от националния отбор и да подпиша договор, ако ми се напише черно на бяло, че ще участвам. Той не можа да ми потвърди това нещо и затова се получи този разрив. Това според мен е тяхно нежелание да отида на Олимпиадата. Разбира се, че преча на някой. Когато преди две години имах нужда от помощ, никой не се сещаше за мен. Говоря за много тежки неща, които преживях. Тогава никой не се интересуваше от мен. Виждам просто хората колко са двулични”, заяви Ивайло Габровски пред медиите.

„Лицето на колоезденето в България, а и пред целия свят се казва Ивайло Габровски, а никой не ми каза: Ивайло, мисли за Олимпиадата и се готви. Това е несериозно. Пари за олимпийска подготовка няма. Няма нито един лев. Много сме силни на приказки, но аз питам къде са парите за олимпийска подготовка. Като няма пари, ние на екскурзия ли ще ходим там. Само слушам как се оплакват, че имат задължения, а това бяха хората, които обявиха проектобюджет от 1 милион лева”, каза още Габровски и продължи:

„Причините според мен са в това, че към моето име се гледа с недоверие и искат от мен пак да се доказвам. Виждам, че тези хора не разбират от колоездене и не оценяват успехите на хора като мен. Справям се сам от години. Не успях да участвам и на предишната Олимпиада, а вече съм на 34 години. Някакси всичко това е много тъжно и жалко. Познават ме по целия свят, а тук не се намериха хора, които да заложат на мен.”

„Според мен съставът е известен отдавна. Така решават те. Пожелавам успех на всички, които ще участват. Не чувствам, че съм ощетил някой на последната Обиколка на България. Няма ясна позиция изразена от треньора да посочи участниците на Олимпиадата и да ги готви. Имах нужда от помощ преди Обиколката на Турция. Тя ми беше отказана. Като си на върха всеки се опитва да ти бъде приятел. Няма да има обаждане според мен сега. В Управителния съвет има хора, които други интереси. Явно има хора, които искат да ме дискредитират. Това е от години. Не умеем да ценим хората в България, които се трудят и постигат успехи, а ние гледаме да ги мачкаме, но мачкаме самите себе си. Отношението към мен отдавна е такова. Аз съм си аз и се гордея с това, което съм направил. Моето име ще остане в историята на този спорт, въпреки че на много хора това не им се харесва”, завърши Ивайло Габровски.