Ивайло Габровски (Несебър) излезе начело в генералното класиране в Обиколката на България, след като финишира втори в Стара Загора, след 95 км от Казанлък в 6-A полуетап. Победител в него е друг българин - Данаил Петров от националния отбор, който бе по-бърз във финалните метри. Третият - Кристер Раке (Норвегия) финишира на 1:09 минути след тях.

Лидерът Тома Бутей (Хемус 1986) закъсня с повече от 12 минyти. Така втори в генералното излезе е Данаил Петров, а трети е Сергей Хречин (Латвия).

Българските колоездачи направиха своя удар в най-късия етап. В него обаче трябваше да бъдат превзети върховете Шипка и Бузлуджа, и това правеше разстоянието тежко за преодоляване. Но развръзката беше неизбежна. Веднага след Казанлък започнаха атаки и напред се оформи група от осем, в които имаше двама българи - Георги Георгиев (Несебър) и Стефан Христов (България).

Първата премия за активност бе при ханчето "Чешмата" (на 15 км) и тя бе спечелена от поляка Артур Пшидзят. Втори бе Стефан Христов, който обаче повече мислеше за височините, които предстояха, защото имаше шанс да оглави надпреварата за катерачи. Трети там бе Светослав Чанлиев (Хемус 1896).

Тома Бутей имаше нещастието да падне още в началото на бягането и това като че ли се му отрази зле и той караше неуверено до края.

По билото на Балкана към Бузлуджа Ивайло Габровски пробва нова атака от основната група.

На Бузлуджа отново победи Стефан Христов и той се изравни по точки с първия при катерачите - съотборника му Николай Михайлов, но практически го измести, защото е по-напред в генералното класиране.

Така Христов спечели наградата за най-добър катерач в Обиколката, защото до края й няма повече височини.

Междувременно Габровски взе премията за активност в Тулово, следван от Петров и Христов, но преднината на първите двама пред групата на шестимата бе вече минута и половина.