Южна Корея планира да направи историческо предложение на Северна Корея по време на срещата на най-високо равнище в Пхенян следващата седмица.

Южнокорейците смятат да предложат на своите съседи съвместно домакинство на Летните олимпийски игри през 2032 година.

"Смятам да направя това предложение като знак на добра воля и мир в региона", каза министърът на спорта До Йонг Хван. "Сеул и Пхенян ще домакинстват съвместно", продължи той.

Двете държави планираха съвместно домакинство на Олимпиадата през 1988, но тогава не се разбраха за подялбата на спортовете. В крайна сметка игрите се проведоха само в Сеул.

Предложението от страна на Южна Корея идва в момент, когато отношенията между двете страни са приятелски. За първи път те формираха съвместен отбор в турнира по хокей за жени на Зимните игри в Пьонгчанг през февруари тази година.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах смята да разговаря с представители на двете държави относно евентуално тяхно съвместно излизане на церемонията по откриване на игрите в Токио през 2020 година.

Евентуално тяхно съвместно участие също стои на дневен ред. Това не е всичко. За Световното първенство по футбол през 2030 година Южна Корея смята отново да се кандидатира като домакин заедно с Китай, Япония и Северна Корея.

"По този начин можем да задържим съществуващия мир на Корейския полуостров, а защо не и да го разпространим в целия регион", отчете министър До. / БГНЕС