Тройният олимпийски шампион - спринтьорът от Ямайка Юсейн Болт и руската лекоатлетка Елена Исинбаева, олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок, станаха лауреати в традиционната новогодишна анкета на руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Болт получи 160 точки в допитването и бе определен за номер 1 в света, а Исинбаева е спортист на годината на Русия за пети пореден път, след като събра 132 точки.

Втори в анкетата за най-добър спортист в света е носителят на Златната топка за най-добър футболист за годината Лионел Меси със 116 точки, а трети е номер 1 в тениса Роджър Федерер (82).

Втори в анкетата за спортист на Русия стана тенисистът Николай Давиденко (82 точки), а третото място е за световната шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева (58).

В анкетата на ИТАР-ТАСС взеха участие информационни агенции от цял свят, сред които и БТА, както и водещи спортни издания. Те посочиха в анкетите си тримата според тях най-заслужили състезатели за годината, като за първо място се дават 10 точки, за второ - 8 и за трето - 6 точки.