Италия няма намерение да кандидатства за домакинство на Олимпийски игри поне в следващите 20 години, след като кметът на Рим оттегли града от надпреварата за 2024-а година.

Това заяви президентът на Италианския олимпийски комитет (КОНИ) Джовани Малаго.

"Всичко може да се случи в бъдещето, но за мене няма да има друга кандидатура в следващите 20 години за домакинство на Олимпиада, след като кметът на Рим оттегли столицата от надпреварата, заяви Малаго пред журналисти в главния град на Сардиния Каляри. Новоизбраната кметица на Вечния град Вирджиния Раджи в сряда заяви, че Рим има по-належащи нужди и цели да харчи парите си, докато едно домакинство на Олимпийски игри ще донесе след техния край само дългове и планини от цимент.

"За да се кандидатства за домакинство на Олимпийски игри трябва да има единомислие от три страни- КОНИ, правителството и градската управа. Ако единият крак го няма, кандидатурата просто не може да се състои. Ние трябва да приемем тази ситуация и в същото време да сме наясно, че вече загубихме доста от международния си престиж, заяви още шефът на олимпийския комитет.

Министър-председателят Матео Ренци заяви от своя страна, че Италия е имала нужда от нещо подобно, но не може да влияе на 38-годишната адвокатка, която е начело на Рим. При това положение кандидатите за домакинство на Олимпиада 2024 остават Париж, Лос Анджелис и Будапеща.