Джулио Чиконе от тима на Трек-Сегафредо триумфира в 15-ия етап от Обиколката на Италия - 177 километра от Ривароло Канавезе до Коне. 

За 27-годишния Чиконе това е трета етапна победа на родна земя след 2016 и 2019 година. Той стигна до нея с време от 4 часа, 37 минути и 41 секунди, като показа великолепна самостоятелна езда във втората половина от етапа, в която бяха преодолени три височини - две от първа и една от втора категория и обща денивелация от 3900 метра.

Втори на 1:31 минути остана колумбиецът Сантяго Буитраго (Бахрейн Викториъс), а челната тройка допълни испанецът Антонио Педреро (Мовистар) с пасив от 2:19 минути.

Водачите в генералното класиране предприеха изчаквателни действия в днешния ден и решиха да спестят сили след вчерашния вихрен 14-и етап. Така всички колоездачи с аспирации за розовата фланелка дойдоха в група на 7:48 минути от времето на Чиконе.

Това не доведе до разместване в челото и генерален лидер остава колумбиецът Ричард Карапас (Инеос) с преднина от 7 секунди пред австралиеца Джай Хиндли (Бора-Хансгрое) и с 30 пред австралиеца Жоао Алмейда (ОАЕ Тийм Емирейтс).

Промяна обаче има в носителя на синята фланелка за най-добър катерач. Това е нидерландецът Кун Боуман. Колоездачът на Йъмбо-Висма има 109 точки и води със 17 пред досегашния и притежател Диего Роза от Италия. 

При спринтьорите водач остава французинът Арно Демар (Групама-ФДЖ) с огромен аванс пред втория Марк Кавендиш.

В понеделник е последният почивен ден за участниците в Джирото. Обиколката на Италия продължава във вторник с 16-ия етап - 202 километра от Сало до Априка.