Италианецът Фабио Ару излезе начело в генералното класиране на колоездачната Обиколка на Италия след 13-ия етап, възползвайки се от хаос по време на 147-километровата отсечка от Монтекио Маджоре до Джесоло.

Досегашният водач в главното индивидуално класиране Алберто Контадор беше замесен в масово падане малко преди финала, което му костваше лидерската позиция. От 17 секунди аванс, в момента той изостава с 19 от новия водач. 

Това даде възможност на Саша Модоло (Италия) от отбора на Лампре да спечели с време 3 часа, 3 минути и 8 секунди. След като успя да се изправи от инцидента, разиграл се на около 3 километра от финала, Контадор успя да завърши на 39 секунди от победителя днес. Но младият Ару имаше късмета да избегне мелето и излезе напред в генералното класиране с общо време 54 часа, 20 минути и 35 секунди. Контадор е на 2-о място с 19 точки изоставане, а трети е Микел Ланда на минута и 14 секунди.

Любопитното е, че Контадор губи фланелката си на лидер за първи път в едно от големите състезания. 

Днес Модоло изпревари сънародника си Джакомо Ницоло, а трети е техният сънародник Елиа Вивиани, и двамата с времето на победителя. За отбора на Модоло това е трета етапна победа в днешния дъждовен етап, а подкрепа в етапа в провинция Венето му правеше Максимилиано Ричезе (Аржентина), който завърши 6-и.

Българинът Николай Михайлов, първият наш сънародник, който участва в това престижно състезание, завърши на 159-о място с време 3:06.33 часа или на 3:25 минути изоставане от Модоло. В генералното класиране Михайлов е на 162-о място с време 56 часа, 58 минути и 39 секунди или изоставане на 2:38.04 часа от Ару. /БТА