Тя е само на 15  години, но е на първо място в света в шаха в своята възрастова група. Нургюл Исмаилова е от село Крепча и оттам тръгват първите ѝ стъпки към световния шах.

„Бях на 4 години, когато баща ми ме запозна с играта, а после с дядо ми започнаха да ми показват как да местя фигурите и играта като цяло. Така научих правилата“, започна Нургюл, която се явява на първия си турнир още, когато е на 5 годиники.

„Станах първа във възрастовата група до 8 години, а дори нямах 6. Така ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам“.

10 години по-късно Нургюл има своя витрина с купите, спечелени от турнирите, на които се явява.

„Имам мисля 10 републикански титли, една световна титла до 12 години, една европейска до 8 години, също така съм шампионка на Европейския съюз сред момчетата и момичетата“,  разказва още момичето, чиийто требньор е Живко Желков.

„Това, което я отличава от останалите е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея това не е временно занимание“, казва Желков.

„Искам да се приближа максимално до Антоанета Стефанова“, казва Нургюл, на която ѝ се налага често да пътува за турнир в чужбина, за да покрива нормативи.

А когато Нургюл си е у дома, обича да играе блиц шах с татко си.

През април за Нургюл предстои Европейско за жени. В края на годината ще мери сили с най-добрите в света в Индия.