За първи път в историята на “стронг мен” спорта, Българин ще представи страната ни на Arnold Amateur Strongman World Championships 2011,съобщават от Профайл.

Атлетът на Българска федерация по силови спортове “Стронг мен” - Здравко Занев и президентът на федерацията – Милчо Троянов, заминават в понеделник (28.02) на Световния Стронг мен форум в Кълъмбъс, Охайо (САЩ). Първенството ще се състои от 3-ти до 6-ти март, като на него ще вземат участие над 50 от най-добрите световни стронг мен атлети от 20 различни страни.

За първи път в лицето на БФСС, България има покана от American Strongman Corporation за участие в най-големия Стронг Мен спортен форум в целия свят. Досега страната ни никога не е получавала такава покана и Балканска страна освен Сърбия не е взимала участие. Седемте стронг мен дисциплини ще са разделени в два дни – (петък и неделя, 04.03 и 06.03). Състезанието ще се излъчва от над 300 световни и национални телевизии и ще се отрази в спортните всекидневници и списания в USA, Европа и света.

Здравко е в отлична форма, опитът му от участията на световна сцена му дава допълнителна увереност за по-добро представяне. През месец септември миналата година на Световното първенство по вдигане на тежести за ветерани в Полша Занев се класира на 4–то място.