Йордан Гълъбов с исторически успех на Европейското първенство по фехтовка

Йордан Гълъбов постигна историческо класиране за българската фехтовка, след като завърши 7-и в турнира на шпага от европейското първенство в Пловдив. За възпитаника на НСА това е дебют в състезание при мъжете от подобен ранг, а за България това е първо влизане в Топ 8 на континентален шампионат от над 30 години, съобщиха от федерацията (БФФ).

В първия ден от Евро 2024 страната ни беше представена от общо осем фехтовачи. На шпага при мъжете освен Гълъбов участваха Марин Атанасов, Пламен Диков и Кирил Маринов. На рапира при жени тена пък на пътеките в зала "Колодрума" излязоха Силвия Бажлекова, Йорданка Коцева, Биляна Манова и Виктория Пастърмаджиева.

Гълъбов излезе от групите с три победи и две загуби и се класира директно за II кръг от елиминациите. В първия си двубой за място сред най-добрите 32-ма той победи Николаус Бодокци (Германия) с 15:10. В следващата среща българинът отстрани Гаетан Била (Франция) с 15:13. На 1/8-финалите шпажистът ни надделя с 15:12 над Давид Наги (Унгария). На 1/4-финалите националът ни отстъпи пред Матеуш Анткиевич (Полша) с 8:15 и се нареди на седмо място в крайното класиране.

Маринов се класира 52-ри, след като излезе от групите с три победи и три загуби, а във II кръг на елиминациите загуби от Валерио Куомо (Италия) със 7:15. Диков завърши надпреварата 77-и (1-5 в групата), а Атанасов се класира 78-и (1-5).

При дамите на рапира най-добре от българките се представи Пастърмаджиева, която се класира 49-а (1-5). Бажлекова, Коцева и Манова завършиха състезанието без нито една победа и се наредиха съответно на 52-ро, 55-о и 56-о място.

Днес европейското първенство продължава с надпреварите на шпага за жени и на сабя за мъже. България ще бъде представена съответно от Боряна Митова, Матея Петкова и Александра Сучкова и Виктор Филев, Никола Господинов, Иван Мандов и Тодор Стойчев.