Испанката Марина Алабау спечели златния медал при жените в клас RS:X (уиндсърфинг) на Олимпийските игри в Лондон. На 2-о място остана Олга Масливец от Украйна, а бронзовия медал остана за Зофия Ночети-Клепацка от Полша.

Алабау влезе в гонките за медалите първа с 14 точки преднина и успя да запази аванса си и в крайното класиране. Олимпийската титла е логично постижение на фона на успехите на Марина Алабау. Тя е пет пъти европейска шампионка, световна шампионка от 2009-а година, а началото на международната й кариера е от Варна през 2004-а година. На българското Черноморие тя печели сребърен медал в клас Мистрал на Световното първенство за юноши и девойки.

Финландката Туули Петая беше трета в генералното класиране преди старта на последните гонки, разпределящи медалите, тя беше сочена и за евентуален претендент дори за титлата, но в крайна сметка направи някои неточности и остана чак на 4-о място.

Полякинята Зофия Ночети-Клепацка също поднесе изненада и успя в последния момент да се придвижи от 5-о на 3-о място. Клепацка има световна титла в същия клас от 2007-а година в Кашкайш (Португалия), когато по същия начин изпревари фаворитките в последните две гонки при по-слабо безветрие.

Крайно класиране в гонките за медали в клас RS-X - уиндсърфинг:

1. Maрина Aлабау (Испания) 2 points

2. Oлга Масливец (Украйна) 4

3. Зофия Ночети-Клепацка (Пoлша) 6

4. Tуули Петая (Финландия) 8

5. Брьони Шоу (Великобритания) 10

6. Moана Деле (Германия) 12

7. Шарлин Писо (Франция) 14

8. Aлесандра Сенсини (Италия) 16