И четвъртият състезателен ден (проведени до момента общо 8 гонки) на регатата "Принцеса София" в Палма де Майорка (Испания) бе добър за сърфистката на "Лазур" (Варна) Ирина Константинова. Вчера олимпийката ни запази 17-ата си позиция в клас RS:X ("Нийл Прайд") сред 60 сърфистки.

Класирането на лансираната от БФ по ветроходство Пепа Мавродиева ("Черно море Бриз") също се подобри с 2 места. Тя вече е на 28-ма.

"Състезателният ден беше доста труден, отново слаб и непостоянен вятър. Гонките се развиха относително добре, като се има в предвид, че беше трудо да се определи в коя част на дистанцията има малко повече вятър. Вариантите се сменяха всяко качване, което предполагам че се дължеше на борбата между остатъците от вчерашния вятър и морския бриз. На първата гонка допуснах грешка в момента когато се разминавах с белгийката и леко докоснах сърфа й в задната част. Тъй като бях на ляв халс, според правилата допусках нарушение и затова веднага се завъртях на 360°, коригирайки грешката си. Това ме забави малко и загубих няколко места. Финалът беше изместен на качване поради изтичащото време за финал на първата състезателка. Финиширайки, българската ми конкурентка Мавродиева допусна същата грешка, не даде предимство на идваща на десен халс състезателка. Въпреки че състезателката извика „протест", Мавродиева не поправи грешката си и по този начин спечели няколко места. Финиширах в непосредствена близост и станах свидетел на ситуацията», сподели Ирина, която е отказала да свидетелства срещу другата българка.

"Иначе втората гонка беше по-добра. Финиширах 19-та, с 6 места пред другата българка, и с това увеличих разликата в точките между нас на повече от 60. Доволна съм и гледам напред към стартовете в четвъртък, когато ще се проведaт последните 2 гонки от регатата, преди финалната гонка", добави Ирина.

Припомняме, че "Принцеса София" е втората квалификационна регата за олимпийската ни квота в сърфа.