Старши треньорът на руския национален отбор по художествена гимнастика Ирина Винер даде да се разбере, че самата тя се е учила в миналото от българската школа. Нещо повече, точно тя е въвела първа българският стил в Русия.

Ирина Винер е отново у нас, за предстоящата Световна купа в София. Надпреварата ще се проведе в Арена Армеец този уикенд.

Именитият специалист се изказа много ласкаво за родната художествена гимнастика. Считаната за най-влиятелната фигура в този спорт си спомни с добри чувства за миналото, когато е идвала у нас.

“Бях за последно в България много отдавна. Била съм тук вече три пъти. Първият път бях тук, когато беше жива Жулиета Шишманова. И тогава видях потресаваща българска школа, която беше много приятна за гледане и аз пренесох в Русия. Но много хора тогава не я възприемаха и не я разбираха. По това време видях красивия и млад Людмил Коцев, който е истинска звезда, не само за българската, но и за световната гимнастика. За втори път бях в България на Златния обръч и видях велики гимнастички и треньори, млади състезателки, които след това стигнаха до световно ниво. И за трети път бях в България, на световното първенство във Варна, с категоричната победа на България тогава, когато всички три гимнастички бяха на стълбичката. Това беше триумфът на България. Повече не съм идвала в България, но сега ми е много приятно, защото нивото на организацията и нивото на провеждане на състезанието, България е останала на същото ниво като във Варна. Там имаше невероятен Дворец на спорта, тук също виждаме невероятна зала. Затова ми е много приятно, че съм тук, защото нивото на надпреварата ще е като на световно първенство”, сподели Ирина Винер след официалната тренировка на руския отбор.

“Вашите зрители ще имат възможността да видят един истински шампионат на планетата. Що се касае до индивидуалната гимнастика, тук също има много силни гимнастички, но някои са се га на Универсиадата в Китай. Затова тук няма да видим в руския отбор Евгения Канаева, от Беларус няма да видим Чаркашина, Максименко също, може би и тя се намира в Китай. Но при всички положения, нивото ще е световно.”

“Мисля, че това състезание, преди Световното първенство, ще е чудесна подготовка за всички гимнастички, и те с удоволствие ще се представят тук”, добави треньорът на руските гимнастички.

“Много е сложно да се каже по повод на грешките на тренировките. Можеш да направиш всичко много добре на тренировка и да допуснеш грешка на състезание, а може да стане и точно обратното. Всичко зависи от това как са вървели тренировките през цялото време. Ако през цялото време гимнастичките са работили много и са се трудили, и нямат нищо лошо зад гърба си. Тогава мисля, че Бог ще им помогне и всичко ще е чудесно”, завърши Винер.