Арена Армеец София ще се превърне в домакин на световния елит по художествена гимнастика. През настоящата седмица най-добрите състезателки в този спорт ще пристигнат у нас, за да разпределят медалите на Световната купа.

Входът за зрителите е безплатен, а състезанията ще се проведат от петък до неделя.

Какво обаче е бъдещето на този спорт и в каква насока ще се развива? Президентът на Федерацията по художествена гимнастика на Русия Ирина Винер-Усманова предрече по-атрактивни упражнения и още по-големи спектакли.

„В бъдеще виждам художествената гимнастика да стане още по-артистична. Мисля, че всяко упражнение трябва да бъде малък спектакъл. От първото до последното движение трябва да бъде спектакъл, за да се наблюдава със затаено сърце. Това е първото“, сподели Ирина Винер.

„Моделите на триката се обмислят много сериозно, шият се в няколко варианта, от които ние избираме най-добрия. Колкото до грима, имаме професионални гримьори, които учат момичетата как да се подготвят за всяко съчетание“, допълни именитият специалист.

Каква е ситуацията с триката у нас? Президентът на родната централа Илиана Раева сподели: „Скъпи са триката, има случаи на тях да има между 4000 и 5000 броя камъни, като са достигали и до 7000 камъка. Триката са между 1000 и 2000 лева на състезател, някои достигат и до 2500 лева заради модела и изработката. Разбира се, държа да кажа, че тези средства са ни предоставени от Министерството на спорта."

Новите трика за националния тим на България все още са в процес на обработка, затова зрителите в Арена Армеец няма да ги видят. Прекрасните модели се изготвят специално за Световното първенство в Щутгарт след около месец.