Старши треньорът на националния отбор по спортна гимнастика за мъже Милко Танкушев определи състава за Световното първенство от 1 до 9 септември в Щутгарт.

Звездата Йордан Йовчев ще играе и на шестте уреда. Целта е да помогне и на отбора и на себе си, за да се вземат набелязаните две квоти за Олимпийските игри в Пекин.

Международната федерация по гимнастика обаче въведе промени, които намаляват шансовете ни за повече квоти. Така например според новия регламент с пълни отбори на Олимпиадата ще участват първите 12 от Световното първенство в Щутгарт. На двама състезатели ще имат право отборите от 13-о до 15-о място, а на един - тези от 16-о до 18-о. Класиралите се след 18-о място няма да имат нито един представител на Игрите.

Според новия регламент се допуска по една индивидуална квота на страна при положение, че даден състезател намери място сред 24-те финалисти в многобоя на шампионата в Щутгарт.

Специална квота (уайлд кард) ще получат и световните шампиони на отделните уреди. Това означава, че ако Йовчев стане световен шампион на халки или се класира за финала на многобоя ще извоюва индивидуална квота за себе си.

Най-добрият гимнастик в българската история се намира в сравнително добра спортна форма. Освен квота за Олимпиадата, която е основна цел, Йовчев ще преследва и медал на коронния си уред халки.

В българския отбор намери място 16-годишният Еди Пенев, син на обвинения в изнасилване български специалист Мариян Пенев, работещ в САЩ. Младият гимнастик е много талантлив и също ще играе на всички уреди. Най-силно се представя на земя и прескок.

Украинецът с български паспорт Ярослав Вовк също най-вероятно ще играе и на шестте уреда.

Извън строя е друг наш водещ гимнастик - Филип Янев, който се възстановява от операция на коляното.

Българският отбор - мъже и жени, заминава с автобус за Щутгарт в събота (25 август). Единствено Йордан Йовчев ще пътува със самолет на следващия ден (26 август).

Съставът на жените ще бъде определен на контролно състезание утре (22 август) от 11.00 часа.

Според регламента отборите могат да включват по 6 състезатели. На отделен уред играят пет от тях, а за отборното класиране се вземат най-добрите четири оценки.

Състав на България при мъжете за Световното първенство по спортна гимнастика от 1 до 9 септември в Щутгарт: Йордан Йовчев, Ярослав Вовк, Еди Пенев, Александър Марков, Александър Батинков, Богомил Коюмджиев (резерва Ивелин Андреев)