Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов изрази подкрепата си в изграждането на многофункционална зала на "4-ти километър" в столицата, съобщава официалният сайт на БФБ.

Именно там по време на семинара в Хисаря през уикенда управляващата тройна коалиция се ангажира да инвестира в строежа на подобно съоръжение. Ще бъде използван теренът на бившата хокейна площадка, която е в близост до детско-юношеската школа на ЦСКА.

"Мястото е уникално и е най-доброто за многофункционална зала - заяви Валентин Йорданов, който е бил 15 години състезател в армейския клуб. - Комуникативно, в близост до центъра. Всичко е концентрирано на едно място - хотел, фитнес, тренировъчни зали, стадион, плувен комплекс, което е голямо удобство за състезателите. Комплексът е поне за 20 вида спорт. Намира се на няколко минути път от друга уникална база - "Дианабад". И като човек, организрал най-много световни и европейски първенства в България мога да твърдя, че за организатора е най-важна именно комуникацията -летището е недалеч, а самият комплекс е в сърцето на града. И ако действително се построи подобна зала тя може да бъде използвана не само за спорт, но и за концерти, шоупрограми... София само ще спечели от тази инвестиция."

В същото време той изказа изненадата си, че борбата не е сред спортовете, които са включени от БОК в първите олимпийски младежки дни. От 4 до 6 септември в курорта "Албена" деца от 15 до 18 г. ще спорят в 6 вида спорт - футбол, баскетбол,тенис на маса, лека атлетика, джудо и спортна гимнастика.

"Борбата е традиционен спорт за България - подчерта Йорданов. -Във Варна, която е недалеч от "Албена",е една от най-добрите ни школи. Там имаме два клуба, а общината, е от тези, които подпомагат най-много нашия спорт. Имаме и успехи при юношите. Миналата година Александър Костадинов стана световен шампион в класическия стил, а Исмаил Реджеб взе два сребърни медала - на световно и европейско, пак при юношите."