Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов обяви, че „цялата борцова общественост се вдига срещу предложението на МОК“.

В официалния сайт на централа се появи съобщение, което гласи:

След шока, който получихме от предложението на МОК борбата да бъде изключена от програмата на олимпийските игри през 2020-а, цялата световната борцова общност се вдига срещу тази несправедливост.

От една страна обвиненията са към президента на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети (Швейцария), че е допуснал грешки и правилата в нашия спорт са неразбираеми. До някъде това е така, но пък това бе направено, за да може повече страни да се намесят в разпределението на медалите на големи първенства.

Така борбата вече се развива на почти всички континенти, а водещи държави в този спорт са световните сили - САЩ, Русия, Иран, Турция, Република Корея, Азербайджан, Китай, Япония и др.

Сега във ФИЛА членуват 177 страни и още 32, които развиват традиционните борби. В много от страните борбата е национален спорт. В борбата няма дискриминация и тя може да се практикува без значение на раса, религия, пол, ръст.

За българската борба това предложение на МОК е неадекватно, като се има предвид че нашия спорт е най-успешният олимпийски спорт в България. Това е така също в Русия, Иран, Турция, САЩ и много други страни, където борбата е издигната в религия. Не мога да си представя например, ако Истанбул спечели домакинството на олимпиадата през 2020-а и този спорт не присъства на олимпийската арена.

А в Щатите почти всяко дете минава през борцовия тепих до завършването на университета, а на колежански първенства се събират по 25 000 зрители, публика за която би завидял всеки един спорт.

САЩ вече поде кампания чрез глобалната мрежа „Фейсбук" и "Туитър", с която се събират подписи в подкрепа на борбата. В момента това се случва и във всички останали страни. А всички действията на националните федерации ще бъдат подкрепени и от националните олимпийски комитети на съответните страни.

Утре в Тайланд се събира Изпълкома на ФИЛА и очакваме адекватни решения по случая.