„Ако Георги Божилов не тръгне в понеделник на лагер с националния отбор в Гърция, това ще означава, че се отлъчва. След това ще трябва да има събиране на УС на БФГребане за взимане на решение относно бъдещето на него и треньора му. Това е натиск от него и треньора му към цялото ръководство на федерация и върху мене лично!”, обяви пред Гонг националният треньор по гребане Данаил Йорданов.

Гонг потърси за коментар световния шампион на двойка скул от 1987 година след изказването на най-добрия ни състезател по гребане Георги Божилов, който обяви, че няма да тренира под негово ръководство.

Ето коментарът на Данаил Йорданов:

В момента групата на Георги Георгиев и трима състезатели се държи по непристоен за мен начин! Те не уважават решението на УС, не уважават избора ми като старши треньор. Търсят някаква форма на индивидуална подготовка извън рамките на националния отбор, което аз не мога да коментирам. В случая договорените ангажименти с федерацията на Божилов и треньора му са на база структурата, която вече е избрана. Преди беше Румяна Нейкова на този пост, сега съм аз! Нищо по-различно не се е случило, нито се е променил начинът на функциониране на федерацията, просто хората се сменяват. Аз съм насреща, ако желае, може да разговаряме и не съм затворил вратата. Не тая никакви лоши чувства, даже специално проведох разговор когато му оперираха рамото. Аз го доведох с лекаря в болницата, казал съм му моите виждания за него. Той как го оценява е негов личен проблем!

Решенията по отношение на лагерите, за които има претенции Божилов, не съм ги взимал аз. На Белмекен докато бяхме на лагер имаше заседание на УС и бе решено Георги Божилов, Луиза Мария Русинова и Румен Ангелов да си изберат треньора, с който искат да работят. И те си го избраха – Георги Георгиев. Не е спиран и не е санкциониран от моя страна по отношение с кой треньор да работи и в това отношение не е лишен. Аз не съм аз виновен за нищо в случая и не се чувствам виновен, защото той работи с треньора, с който е предпочел.

По отношение дали имам стил на работа – той не може да каже защото до сега не е работил с мен. За първи път преди обед изказах намеренията си и не виждам от каква позиция прави коментар аз как работя и какви са ми намеренията оттук нататък. Аз поканих всички треньори и наставника на Божилов Георги Георгиев на Белмекен, събрахме се и коментирахме възможностите за лагери. Предложенията за лагери бе Гърция и Турция, а аз не съм взимал отношение. УС даде картбланш да се стигне до консенсус, за да няма сърдити защото и федерацията разполага с ремарке с лодки, моторници и материална част, която не може да отиде на две места едновременно. Нямаме и този ресурс, а

утре някой от треньорите може да каже, че иска в Кот`Ивоар да отиде на лагер. Няма как да стане, защото всички са подписали декларации, че ще работят в рамките на националния отбор. Аз не мога на всеки треньор да дам шанс да ходи където пожелае. УС е преценил, че предложението за лагер в Турция не е финансово неприемливо до колкото аз знам. Аз не съм го спирал за абсолютно нищо и не съм взимал никакво отношение във връзка с това къде да ходи на лагер.

Това, че не желае да работи с мен е негово лично мнение и становище. Аз не му се бъркам в решенията, изборът си е негов, но не може да няма структура! Структурата в националния отбор и БФГребане от години е този. Има главен треньор и старши треньор, който има определени отговорности, за които аз съм подписал договор. Отговорността за представянето на целия отбор и не само неговото нося аз!

Днес очаквам разговор на УС с неговия личен треньор, ако той има интерес, може да се свърже с тях и да решат въпроса. Аз нямам никакво отношение, какво ще решат като УС. По отношение първия старт на Световната купа в Австралия, това, че той смята, че конкуренцията ще бъде силна е жалко! Аз много добре познавам конкуренцията в неговата дисциплина и от миналата година. Това са празни приказки и е несериозно!

Аз съм отворил вратите за разговор и пред УС съм казал, че съм насреща по всеки един въпрос. Ако желаят могат да се обърнат във всеки един момент към мен и да коментираме всеки един проблем.“