На 17 септември Академичната общност на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) посрещна своите нови първокурсници. Тържествената церемония в зала „Аула Максима”, която постави началото на учебната 2012/2013 година, бе открита от зам.-ректора по учебната дейност доц. Николай Изов в присъствието на всички членове на Академичното ръководство на НСА.

Това е първата академична година за общо 727 първокурсници, сред които 31 олимпийски, световни и европейски медалисти, както и изявени спортисти с увреждания.

Най-добрият български гимнастик Йордан Йовчев не пропусна тържествената част в НСА. Шегът на българската федерация по спортна гимнастика също е възпитаник на Академията.

„Учих дълго в НСА, понеже страшно много ми харесваше”, сподели Йордан Йовчев пред събралите се студенти.

В приветственото си слово ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев акцентира върху отговорната роля на професионалистите, които Академията подготвя за работа в различните сфери на спорта, кинезитерапията и туризма. Ангажимент и отговорност към физическото възпитание на децата, респективно към тяхното здраве – така доц. Гешев дефинира една от най-важните функции на системата и посочи, че тя трябва да се справи с нелеката задача „да пречупи виждането за влиянието на физическото възпитание и спорта върху пълноценното развитие на подрастващите”.