Легендата на световната спортна гимнастика Йордан Йовчев получи днес дипломата си за успешно завършена бакалавърска степен в Национална спортна академия "Васил Левски".

На церемонията Йовчев, който е президент на Българската федерация по спортна гимнастика, изрази благодарност към всички преподаватели и колеги, от които е получил подкрепа, за да успее да съвместява високото спортно майсторство с обучението си в НСА.

Той обяви още, че ще продължи да се обучава в НСА по магистърска програма.

Повече от 300 бакалаври и магистри на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА), положили държавен изпит през юни т.г., получиха дипломите си на 25 септември 2012 г.

Младите хора, на които предстои важната стъпка към професионална реализация или към по-висока образователна степен, бяха поздравени от ректора доц. Пенчо Гешев и академичното ръководство на НСА с пожелания за успешен път.

Официални гости на церемонията освен Йовев, който бе и в ролята на абсолвен бяха доц. Лазар Каменов, зам.-министър на физическото възпитание и спорта и олимпийската шампионка Тереза Маринова.

Съвместно с ректора на Академията доц. Каменов връчи дипломите на бакалаврите и магистрите, завършили с отличен успех обучението си в трите факултета на НСА.

В приветствието си зам.-министър Лазар Каменов поощри абсолвентите и подчерта, че българският спорт се нуждае от добре подготвени кадри. „Очаквам да пренесете усвоените тук знания в работата си като спортни педагози, кинезитерапевти и специалисти в системата на физическото възпитание и спорта – като професионалисти, които активно допринасят за по-доброто здраве на хората”, призова доц. Каменов.

Лично отношение и споделен ценен опит проличаха в думите на Тереза Маринова. Олимпийската шампионка и отскоро асистент към катедра „Лека атлетика” посъветва абсолвентите да продължат да се развиват и непрекъснато да се интересуват, за да бъдат „в крак” с динамиката, с която се развива световният спорт.

Йордан Йовчев получи диплома за завършена бакалавърска степен в НСА

Официалната церемония в Многофункционалната зала продължи с връчването на дипломите от деканските ръководства на трите факултета. Абсолвентите от Треньорски факултет получиха дипломите си от проф. Николай Колев, декан и неговите заместници проф. Симеон Йорданов и доц. Антонио Антонов. Завършилите Учителски факултет взеха документа си за висше образование от декана доц. Апостол Славчев и зам.-декана доц. Елеонора Милева, а колегите им от Факултета по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация – от зам.-декана доц. Даниела Любенова.

Завършилите ОКС „Магистър” бяха поздравени и от ръководителя на центъра за магистърски програми доц. Красимир Петков.

Тържеството завърши с обща снимка, ритуалното „хвърляне” на шапките и десетки светкавици на фотоапарати, с които развълнуваните родители запечатаха емоционалното събитие.