Шестима състезатели (петима мъже и една жена) ще представят България на световната купа по паркур. Надпреварата ще се проведе от 8 до 10 септември пред "Арена София".
 
При мъжете ще разчитаме на Руслан Пешев, Мартин Димитров, Йоан Досев, Петър Петров и Цветелин Пачев, а при жените е заявена Ксения Момчилова.
 
"Смятам, че ще се представим добре като домакини и се надявам да имаме няколко финала. Надявам се момчетата и момичета да се представят достойно. Изключително голямо събитие е, имаме голямо доверие от страна на международна федерация и на Министерството на младежта и спорта. Полагаме огромни усилия за развитието на ърбън спортовете, които се практикуват на открито. Паркурът е един от тях и ние се стараем да го развием по най - добрия възможен начин. "Утопия" ни предоставят уникално трасе, най-доброто в света. Тази година в конструкцията ще има много малка разлика, в сравнение с тази от миналата година. Ще има някои размествания на модулите, но като цяло се придържаме към вече утвърденото трасе, което състезателите са опознали", заяви пред БНР председателят на Организационния комитет на състезанието - легендата Йордан Йовчев.  

Паркур

източник: Gulliver/GettyImages

В програмата на състезанието са включени две дисциплини - скорост и свободен стил. Пешев ще участва и в двете направления. Досев и Димитров ще спорят за отличията в свободния стил, а Пачев, Петров и Момчилова в тази за скорост. Официалните тренировки са на 8 септември, квалификациище се са на 9-ти, полуфиналите и финалите ще са на 10 септември.
 
Легендата в спортната ни гимнастика коментира представянето на националните ни състезатели на световната купа по спортна гимнастика в Мерсин, където  Йордан Александров, Еди Пенев, Кевин Пенев и Божидар Златанов се класираха на четири финала, но този път се разминаха с отличията.
 
„Ние вдигнахме летвата в спортната гимнастика. Преди с молихме за финали, а сега вече финалите си нашите състезатели ги правят спокойно. Те искат медали, титли, искат да дишат от този въздух. Много са амбицирани. Еди Пенев е с много големи възможности на земна гимнастика. Допусна грешка в Мерсин, която го лиши от призово класиране, защото беше с втора оценка в квалификацията. 
 
Божидар Златанов е  изключителен изпълнител, много чист. Още малко трудност му трябва за да стигне до трето, второ или първо място. Той се нареди на четвърта позиция. Прескокът, който скача е труден, но не е топ. Той е младо момче и има поле за изява и развитие. Йордан Александров е стабилен, но е намалил трудността. Разчита на сигурност. Това няма да доведе до някакъв много сериозен резултат, но се надявам, че ще му стигне за олимпийска квота. 
 
Кевин Пенев е изключително талантлив. Има страхотно бъдеще. Сега пътуват за световната купа в Унгария, но голямата цел са олимпийските игри. Дай боже да спечелим квота. За съжаление Палома Спиридонова се контузи и се наложи операция. Така тя  се лиши от възможността да спечели квота. При мъжете имаме шанс единият от двамата ни участници на световното да вземе виза“, обясни Йовчев.
 
Олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина през 2004 година сподели и каква е ситуацията с Дейвид Хъдълстоун, който представи България на Олимпиадата в Токио.
 
„В момента той е в САЩ. Към момента поддържа някаква форма, но не активен“, заяви Йовчев.