Легендата на българската спортна гимнастика и председател на организационния комитет на Световната купа във Варна Йордан Йовчев е доволен от представянето на българските състезатели, които се класираха за осем от финалите на отделните уреди.

На по два уреда ще играят Йордан Александров (успоредка и на висилка), Божидар Златанов (на прескок и на успоредка) и Еди Пенев (на висилка и на земя), а Димитър Димитров и Никол Стоименова съответно на прескок и на греда.

"Докато не приключи винаги има голяма доза вълнение и малко или много една надежда до последно. Колкото и да знам, че подготовката е преминала успешно, винаги всичко може да се случи, защото в нашия спорт понякога стават и най-неприятните неща. Ще дам пример с Кевин, който е най-трениран. Проведе достатъчно добра подготовка, но, за съжаление, на земна гимнастика, на неговия коронен уред, допусна грешка и това го лиши от участие на финалите", каза Йовчев след квалификациите.

"Няма как да не бъда доволен, толкова много финали не сме имали досега. Това означава, че се движим наистина в правилната посока. Трябва да поздравим личните треньори, които работят със състезателите, старши треньорите, благодаря и на медиите, които отразявате постигнатото от момчетата и момичетата. Един добър състав и страхотен колектив, визирайки цялостно организацията по провеждането на Световната купа. Благодаря на всички тези, които положиха усилия това събитие да стане реалност", добави той.

Йовчев, който е носител на четири отличия от олимпийски игри, шансовете на българските състезатели да спечелят медали в осемте финала.

"Надявам се състезателите да подходят трезво към участието си на финалите. Там всичко започва от нула, за хубаво или за лошо. Всеки има своя шанс и ние трябва да разчитаме на това. Сигурен съм, че ще бъдат отговорни, защото те самите осъзнават, че имат реални шансове за реализация на финалите и шанс за медали. За нас остава наистина надеждата, че те отново ще изиграят съчетанията си добре. Разбира се, имаме резерв, има какво все още да добавим, какво да доизчистим. Твърдо вярвам, че спрямо конкуренцията българите наистина стоят добре. Справят се добре и са с реални шансове за медали", допълни олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина 2004.

Автор: Ива Кръстева/БТА