Двукратният шампион от "Тур дьо Франс" Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма) спечели 16-ия етап от колоездачната Обиколка на Испания - 120.1 километра от Лиенкрес до Бехес.

Датчанинът направи индивидуална атака при оставащи по-малко от 4 километра по стръмното изкачване до Бехес на иначе равното каране по живописното северно крайбрежие на Испания. Това беше втората етапна победа за него в триседмичното състезание, което ще завърши в Мадрид в неделя.

Вингегор финишира за 2:38:23 часа и се изкачи на второ място в генералното класиране на 29 секунди зад лидера и негов съотборник Сеп Къс (САЩ).

Шампионът от Обиколката на Франция в последните две години пресече финалната линия с 43 секунди пред Фин Фишър-Блек (Нова Зеландия) и Ваут Пулс (Нидерландия), който изостана  на 49 секунди.

Американецът Къс запаси червената фланелка на лидер в генералното подреждане, но финишира с повече от една минута зад Вингегор и сега води само с 29 секунди. Трикратният победител във "Вуелтата" Примож Роглич (Словения) завършва челната тройка с пасив от 1:33 минута.

В утрешния 17-и етап от 124.5 км на колоездачите предстои и най-тежката височина в цялото състезание - Англиру.

Обиколката на Испания, която тази година е с обща дължина от 3153 километра, ще завърши на 17 септември със 101 километра от Иподромо де ла Сарсуела до Мадрид. /БТА