Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща (Унгария). Българката показа силна игра, премина с лекота през всичките си съпернички и под ръководството на старши треньора на националния отбор Ивайло Воденов показа качества, с които може да спори за олимпийски медал.

В надпреварата за титлата участваха 46 състезателки от 15 държави, сред които четири българки - Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева демонстрира отлична форма още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия "Васил Етрополски" влезе в елиминациите под номер 1 и даде заявка за титлата още в самото начало. В първия двубой за място сред най-добрите 16, жребият изпрати Илиева срещу друга българка - Емма Нейкова, като победата беше за Илиева с 15:8. В следващата среща българката отстрани Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В двубоя за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Моро от Франция с 15:9. На полуфинала тя отново показа агресивна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. На финала сабльорката ни не даде шанс на съперничката си Сабина Мартис от Румъния и спечели с 15:8, за да вземе шампионска титла.

С играта си в Будапеща Илиева подобри резултата си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

"Йоана премина с огромна скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички елементи на играта. Тя показа прецизна фехтовална техника във всеки бой, невероятно високо ниво на концентрация от първата до последната минута на състезанието и игра без сривове и отпускане. Беше агресивна през всеки един бой, налагаше играта си, взимаше бързи решения и освен това беше изключително вариативна. Такава игра е достойна за олимпийски медал, а за Йоана може да се говори само със суперлативи. Никоя от нейните съперничи не получи шанс да мине повече от 10 туша и това е показателно за възможностите на нашата сабльорка" коментира Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия Васил Етрополски. 

Още две българки влязоха сред най-добрите 32 на Европейското първенство за жени до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28-о място, а Емма Нейкова завърши 31-а. Калина Атанасова не излезе от групите след труден жребий и се нареди 37-а.

Много добро представяне записа и състезателят на шпага Йордан Гълъбов, който завърши надпреварата при мъжете до 23 години на 10-о място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 държави той игра уверено и малко не му достигна да спори за медалите. Гълъбов излезе от групите с шест победи от шест боя и влезе в елиминациите под номер 6. В първия си двубой, за място сред най-добрите 32, той победи Конрад Веененбос от Нидерландия с 15:12. В следващата среща Гълъбов се наложи с 15:7 над Тобиас Векерле от Германия и си гарантира място в топ 16. В двубоя за място сред най-добрите осем обаче българинът отстъпи пред Никита Кошман от Украйна с 12:15 и завърши състезанието десети.

Васил Ивакимов се класира 41-и, Рахим Рашайда е 54-и, а Радослав Стойчев се нареди 68-и. /БТА