Йоана Илиева записа поредното си силно представяне, но пропусна много добър шанс за влизане в топ 8 на сабя в световния шампионат по фехтовка за младежи и девойки (до 20 години) в Пловдив.

След като с Йоана Ефимова преодоляха груповата фаза, 15-годишната Илиева записа авторитетна победа над Киара Кровари (Италия) с 15:11. Италианката е с 4 години по-голяма от българката и е 19-а в световната ранглиста, където възпитаничката на Фехтовална академия "Васил Етрополски" е 49-а.

В двубой за влизане в осминафиналите Илиева загуби с 12:15 от Мисаки Емура (Япония), двукратна бронзова медалистка от световни първенства, 28-а в ранглистата. Българката започна много добре и поведе с 6:3, но 18-годишната й съперничка направи серия от осем последователни туша, след което успя да поддържа разлика в резултата до победата.

"Като изключа този срив в средата на мача, съм доволна от играта ми и от това, че направих доста на брой "изработени" тушове. За съжаление, допуснах и серия от няколко решаващи грешки. Бях в чудесен поток и ако бях продължила, щях да играя с мексиканката Хулиета Толедо, която е абсолютно преодолима, за място сред най-добрите осем", заяви след мача Илиева.

Загубата от Емура изпрати Йоана Илиева на 29-а позиция в крайното класиране. Четири дни по-рано тя завърши седма в световния шампионат за кадети и кадетки в Пловдив. Миналия месец пък спечели Европейската купа на сабя за кадетки и взе сребърен медал от европейското за тази възраст, също в Пловдив.

В първия си мач в директните елиминации българката Йоана Ефимова имаше за съперничка силната румънка Сабина Мартис и загуби с 8:15. В следващия кръг Мартис беше на косъм от сензацията да отстрани европейската шампионка София Позднякова (Русия). Мартис водеше с 14:10, но дъщерята на многократния олимпийски и световен шампион Станислав Поздняков обърна резултата до 15:14 в своя полза.

Световен първенец на сабя за младежи стана Константин Лоханов (Русия). Среброто заслужи Ян Лю (Китай), а бронзовите отличия взеха Дарио Кавалиере (Италия) и Карол Митрика (САЩ).

Французойката Алиа Бейрам грабна титлата на шпага за девойки, следвана от Катрин Никсън (САЩ) и Федерика Изола (Италия) и Нуо Ксю (Китай). /БТА