Българският кану-каяк спечели първа олимпийска квота за игрите в Париж през 2024 г. В офиса на Българската федерация по кану-каяк и в Българския олимпийски комитет постъпи писмо от Международната федерация по кану-каяк, с което се обявява официално, че България има квота за Олимпийските игри догодина на 500 м едноместен каяк при жените, в лицето на Йоана Георгиева.

Йоана Георгиева се класира втора в Б финала на Световното първенство в Дуисбург (Германия), което се проведе от 21 до 27 август 2023 г. Така тя завоюва първата олимпийска квота за страната ни в кану-каяка. Месец по-рано Йоана Георгиева спечели световната титла на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на първенство в Аурондзо (Италия), както и сребърен медал на 500 м едноместен каяк.

"Много се радваме за успеха и за първата спечелена квота за Олимпийските игри в Париж за българския кану-каяк. Поздравления от името на Българската федерация по кану-каяк за Йоана Георгиева. Тази година беше много успешна за нея - стана световна шампионка за девойки, завърши втора във финал Б на световното за жени и напълно заслужено взе олимпийска квота. Квоти получиха класиралите се до трето място във финал Б на световното за жени. Йоана се класира 11-а в света, състезавайки се с жени, които са със 7-8 години по-големи, което е огромен успех за нея, а потвърдената олимпийска квота само затвърждава колко сериозно е постижението й. От своя страна ние веднага я потвърдихме като участник от България на игрите в Париж", заяви изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова.

България ще преследва още квоти по време на европейската олимпийска квалификация в Сегед (Унгария) на 8 и 9 май 2024 г.

"Целият Управителен съвет и аз като изпълнителен директор се грижим за всички направления и ще продължим да подкрепяме отбора с всичко необходимо, за да са подготвени адекватно и конкурентно за спечелване на още квоти. Вярваме във възможностите на нашите състезатели", каза още Евелина Петрова.