Класиралата се за Олимпийските игри състезателка по бадминтон Линда Зечири беше любезна на отговори на въпросите на Gong.bg преди провеждането на големия спортен форум през лятото. През какво е преминала, за да стигне до Игрите, с какво си почива, как ѝ се е отразила пандемията и за интересните моменти извън корта.

Линда Зечири е eдна от най-титулуваните български състезателки по бадминтон. Достига до осминафинал на Олимпиадата в Рио 2016, като е единствената българка преминала през груповата фаза и играла във финалната фаза. 

Линда печели първия и единствен европейски медал (бронз) за България в дисциплината жени единично, в Карлскрона, Швеция 2012. В колекцията си има още сребърен медал с отбора на България на Европейското първенство в Казан, Русия 2016 (плюс бронз 2014 в Базел). Две втори и две трети места на едни от най-високите категории турнири Гранд при / Super 300, в Германия, Холандия, Канада и САЩ.  Притежава 9 титли и 13 финала на международни турнири категория Чалъндж. Европейски бронзов медалист за девойки до 19 г - в Ден Бош 2005 г. 

Най-висока позиция в ранглистата: 21 място.

- За всеки спортист е ясно, че Олимпийските игри са най-чаканото състезание. Какви са очакванията ти за предстоящия форум? 
- Пътят, който минахме през тези пет години беше толкова неочакван. Беше пълен със завои и обрати, пандемия, но и много хубави и щастливи моменти. Затова нямам очаквания, просто с нетърпение чакам да играя бадминтон на олимпийския корт.

- Това е твоето второ участие на Олимпиада след 2016 в Рио, може ли да направим сравнение между тогавашното класиране и сегашното?
- Всеки един маратон е различен. В кариерата на един спортист няма еднакви моменти и състезания, всичко е различно и интересно, така е и с тези две квалификации: различни и всяка различно интересна, и със своя си спортен чар.

- Какво ти коства подготовката и колко усилия бяха необходими за класирането на този форум? 
- Коства ми всичко и същевременно нищо, защото любовта ми към бадминтона и спорта нямат цена, всеки път давам себе си на корта и в играта. 

- Как се отрази пандемията на спорта бадминтон като цяло и по-специално на теб? 
- Не съм спирала да тренирам и да се подготвям. Пандемията анулира изключително много състезания от квалификационния календар, но ми помогна да отговоря на много въпроси свързани с моята визия за спортния ми живот и постижения, цели и мечти. 

- Феновете научават резултата от даденото състезание и постигнатия успех или съответно неуспех. Какво остава скрито за тях, което би било представлявало интерес? 
- Всеки един мазол физически и психически, както и всяка сълза, било то от щастие или трудност, това е което всички спортисти крием и не показваме, нещо по-пикантно може би за споделяне е, че преди всеки един мач хапвам по една лъжица мед и си казваме нещо със сестра ми:) 

- Как би оценила представянето си до този момент през годината и какви са целите ти до края на 2021, изключвайки Олимпийските игри? 
- Успях да играя няколко финала и полуфинала на силни международни турнири, играх на най-голямото и силно състезание в света All England, успях да завоювам победа там, това са хубавите неща, от които ми става мило и мотивиращо като се обърна. 

- Как се отрази това отлагане на Игрите с година и евентуално присъствието на само местни фенове, а не на такива от целия свят как би ти повлияло? 
- Несъмнено ще ми липсват моите сънародници и хората, които ще ме подкрепят, но се надявам това да не се отрази на играта ми. 

- Появиха се информации, че в Япония над 350 000 души не искат провеждането на спортния форум, според теб има ли вероятност Игрите да не се проведат и тази година? 
- Мисля, вярвам и ще се радвам да се проведат, защото от моя гледна точка, дадох всичко от себе си, за да бъдем там със сестра ми Джема, която е и мой мениджър. Иска ми се да изживеем пак тази спортна магия. 

- Да ни кажеш малко за тренировъчния процес, по колко пъти тренираш, как възстановяваш? 
- Тренирам двуразово, като почти целия ден прекарвам в залата. Храня се там и след това си почивам вкъщи. 
Обикновено един ден от седмицата се качваме с приятели в планината, където се чувствам възстановена и заредена напълно!

- Какво е хобито ти? С какво релаксираш? 
- Обичам да се разхождам сред природата, да пея и свиря на китара. Релаксирам най-добре с мотивиращи разговори с истински хора и приятели.

източник: личен архив

- Преди Олимпиадата какво предстои за теб като състезания? 
- Само подготовка и планово разпределение на тренировки и възстановяване.

- Пожелай нещо на читателите на Gong.bg
- Пожелавам на всички читатели: Много движение и спорт, защото само чрез тях можем да бъдем истински и живи.