Ултрамаратонецът Красимир Георгиев е част от българското издание на най-голямото благотворително спортно събитие за жени с рак на гърдата в Европа. На дневен ред е Маратонът Race for the Cure, който ще се проведе на 29 септември в Южния парк в София. Заедно с българската столица други над 20 европейски столици се включват в мероприятието. 

Организатор на Race for the Cure България е CancerCare.bg – създадена от лекари платформа в подкрепа на онкоболните и техните близки. CancerCare.bg е част от семейството на Think Pink Europe - сдружение, чиято мисия да се бори с рака на гърдата и да популяризира каузата на Race for the Curе в Европа.

Ще има и детски кът за малчуганите, а всеки един ще може да се подкрепи със свежа напитка и храна на обособено за целта място.

"Реших, че е хубаво да им помагам, да се разчуе повече. Това е кауза, която си заслужава. Хората ме научиха като човекът с каузите, тъй като помагам в различни благотворителни инициативи. Ракът на гърдата е доста сериозно заболяване, което засяга не само жените, но има процент и сред мъжете. Това са нормални неща, трябва да се говори за тези проблеми, това е свързано със здравето на хората", започна Георгиев.

"Надяваме се да се включат повече хора в събитието, целта е да се съберем повече хора, дистанцията не е толкова важна. Много е важно да кажем, че при такива проблеми със здравето е хубаво да се направи консултация с лекар. Целта е да направим един празник за хората, за семействата. При активно спортуване със сигурност рискът от заболявания е по-малък. Активността е живот", добави той.

Георгиев даде и ценни съвети за активността сред работещите млади хора.

"Съветът ми към младите хора е да бъдат активни, дори и на работното си място. Голяма част от работещите са на бюро, вариант е да се разходиш за 2-3 минути. Процесът на активност трябва да бъде постоянен. След работа може да караш колело до дома, след това да потичаш. Ако работиш в десететажна сграда 5 минути са ти достатъчни за раздвижване, не е трудно да си активен, трябва да имаш и правилната мотивация, но трябва да мислиш за това. Ако вземеш стъпалата, а не асансьора, отскачайки за кафе или среща, пак тонизираш тялото си и смекчаваш Робокоп-схващането зад бюрото. Пет минути на ден, разпределени между клякания, скачане на въже и лицеви опори, дори на стена, в офис пространство, са достатъчни, за да намалим нивата на стреса и да се почувстваме по-добре в кожата си. Колкото повече време ходиш, толкова по-добре. В София спокойно може да си правиш перфектни разходки без автомобил", каза маратонецът.

Всички събрани средства от Race for the Cure ще бъдат инвестирани в създаване на групи за психологическа взаимпомощ в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.

Съветът на Красимир Георгиев относно здравето е всеки един от нас да се съветва с лекар при възникнали проблеми.

Дистанцията на Race for the Curе е 5 км. бягане и 2 км ходене, като участниците могат да бягат самостоятелно или като част от отбор, а Вие може да се запишете за участие - https://epaygo.bg/2331491130.