„Особено съм щастлива за сребърния медал, който ме върна на пътя на победата - заяви Тайбе Юсеин, която на европейското в Нови Сад завърши втора в категория до 63 кг.  -  Последната година бе доста тежка за мен, направихме някои промени с новия старши треньор и медалът е резултат от този труд. Показахме, че и на нас може да се разчита.” 

Европейската шампионка Биляна Дудова призна, че досега винаги късметът й се е изплъзвал, но този път е взела шанса в свои ръце.

„Като отбор обаче очакванията ми бяха за още медали, но за световното се надявам да изчистим още грешките си”, заяви Петър Касабов, старши треньорът на жените. 

Много добра оценка за представянето за класиците даде и старши треньорът Армен Назарян. „Бяхме оптимисти за Тарек, че ще спечели и го направи – заяви той. – Иво Ангелов на финала се бори с представител на домакините, тежка среща, но той даде всичко от себе си, бори се с характер и успя да поведе отбора към медалите, като истински лидер.”

Помощникът му Бисер Георгиев уточни, че момчетата са били свидетели на триумфа на Биляна Дудова, която пред очите им стана „златна”, а след това са я докоснали за късмет. 

„Този успех много ме мотивира да продълавам да давам всичко от себе си”, каза „бронзовият” Николай Байряков. -  Всички сме приятели в отбора, колеги и се уважаваме. Заедно сме в лоши и в хубави моменти. И именно така се изграждат големите личности.”

„Златният” Тарек Абделслам благодари на родната федерация, която му осигури година и половина пълноценна подготовка, още преди да получи български паспорт, както и на министър Красен Кралев, съдействал за по-бързото получаване на наше гражданство. Така натурализираният египтянин започна с летящ старт, който се увенча с европейска титла в категория до 75 кг.

Серафим Бързаков, старши треньор в свободния стил, обяви  че като цяло представянето на отбора е добро. Очаквания за титла е имал към сребърния медалист Борислав Новачков.

„Но това му беше първи финал на голямо първенство и може би психически не издържа. – допълни Бързаков. – Имаме и две пети места. Михаил Ганев се бори на по-горната категория до 97 кг, но се видя че тя не е за него. Затова на световното ще стартира при по-леките. На Николай Куртев също малко не му стигна. ”

Бързаков допълни, че на световния и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов е дадена по-дълга почивка, но най-вероятно той ще се бори на световното в Париж през август.

Много добра оценка за представянето на тима в Нови Сад даде и Валентин Райчев, генерален секретар на БФ Борба. В сръбския град националите спечелиха общо 6 медала, от които 2 титли, 3 сребърни и едно бронзово отличие. И в трите стила България е в топ 6 на Европа.

„И на тепиха, и на трибуните бяхме един отбор, което не се е случвало отдавна – заяви той. – Имаше сериозна агитка от Перник, която подкрепяше не само съгражданина си Иво Ангелов, но и всички останали наши момчета и момичета.”

Райчев разкри, че федерацията е амбицирана да привлече и в свободния стил чуждестранен борец, в категория, в която няма изявен наш състезател. Младият чеченец Али Омарпашаев вече тренира с националите ни, а на държавното първенство през юни в Сливен ще направи и своя дебют у нас.

На срещата с медиите в Пресклуб  България присъства и Петър Дойнов, треньор на отбора ни в неолимпийските стилове, който направи дебют на европейското в Нови Сад. Титли спечелиха Иван Благоев и Калоян Колев.  Международната федерация по борба (UWW) е амбицирана традиционните борби да бъдат демонстративни още за олимпиадата Токио 2020.

Отборите ни планират лагер на Белмекен преди световното в Париж през август. Но Серафим Бързаков уточни за проблеми относно средствата, които се дават за храноден на един човек от Спортното министерство - 50 лв., а от ръководството на спортната база иска по 70 лв. 

Валентин Райчев обяви, че се надява това разминаване да бъде изчистено с новото ръководство на министерството.