Атлетите на Норвегия са №1 по златни медали от завършилото тази вечер в Истанбул 37-мо Европейско първенство в зала. Викингите си тръгват с 4 титли и един сребърен медал, споделя "Телеграф".

Второто място в отборното е за Нидерландия – 3 златни, 3 сребърни и един бронзов, а след тях е Великобритания с 3 титли, едно сребро и 2 бронзови медали. Най-успешният атлет на Евро 2023 е Якоб Ингебритсен (Нор). 22-годишният норвежец спечели в Истанбул титлите на 1500 и 3000 м.

Преди 2 години на Европейското в зала в Торун Ингебритсен спечели за първи път златните медали в тези две дисциплини. При жените №1 по титли в Истанбул е Фемке Бол. Нидерландката помогна тази вечер на квартета на 4 х 400 м да спечели златото в щафетата, а на Евро 2023 тя триумфира и на 400 м. Бол има титли в същите дисциплини и от първенството в Торун 2021. Голяма драма беляза финала на скок на дължина при жените.

Изненадващо британката Джасмин Сайърс детронира еврошампионката Ивана Вулета (Сърбия). Новата шампионка триумфира в Истанбул със 7,00 м, като с този резултат оглави световната ранглиста. Втора с рекорд на Италия от 6,97 м завърши Лариса Лапичино (Ит), а трикратната шампионка в зала Вулета остана трета с 6,91 м. За Великобритания това е първо злато в дисциплината при жените след пауза от 39 години. България остана на 3 сантиметра от отличие в Истанбул.

Единственият ни финалист на първенството Божидар Саръбоюков завърши четвърти във финала на скок на дължина с лично постижение от 7,97 м и нов национален рекорд за юноши. Въпреки, че се размина с отличие още при дебюта си при мъжете Саръбоюков показа, че го чака бляскава кариера.