Българските представители Ясен Иванов (индивидуално), Пламен Сухов и Александър Петков (синхрон) се класираха за финалите на батут на Световната купа (СК), която се провежда в Зимния дворец на спорта в София. Състезателите ни ще участват в надпреварата утре, независимо от оценките си, те се класират по право от страната-домакин.

Треньорският щаб остана доволен от представянето и на тримата в първия ден на надпреварата, въпреки че амбициите за младите ни таланти са още по-големи. Тримата се подготвят по програма, която е насочена за Игрите в Лондон през 2012 година, а целите им за този сезон за насочени предимно към Световното първенство през месец ноември.

С най-висока оценка на финала в синхрона влиза дуетът на Япония – Ито-Нагазаки.

Световната купа бе белязана и с неприятен инцидент още в сутрешните часове. Единият от състезателите на Дания, който изпълняваше комбинация при дуетите, падна изключително тежко на постелката, извън рамката на батута. Близо 15 минути лекарските щабове на няколко от страните-участнички се опитваха да установят какво е състоянието му. Малко по-късно му бе поставена шина на врата и бе откаран в “Пирогов”. След обстоен преглед и направените му снимки, състезателят на Дания бе върнат отново в залата – единствено с леко главоболие.

България няма представителки при жените на Световната купа - в нито една от дисциплините. При синхроните с най-висока оценка на финалите влиза двойката от Китай, а на акробатична пътека - Анна Коробиенкова от Русия.

Според международния съдия Емилия Петрова състезанието преминава под знака на изключително голяма конкуренция, която вдига нивото на надпреварата у нас.

Едновременно със Световната купа в Зимния дворец се провежда и международният турнир “Купа София” за деца и юноши. Младите ни състезатели продължават надпреварата утре. Програмата за 25-ти април стартира с финалите – батут-синхрон при момичета и момчета до 12 г. и 13-14 години.

Финалите от Световната купа започват в 16.30 часа с батут-синхрон при мъжете и жените.