Президентът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов оттегли съдебния си иск с претенции към бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, от когото искаше 500 000 рубли. Това съобщи на кореспондент на агенция ИТАР-ТАСС Евгений Воробьов – прес-секретар на Савеловския съд на Москва.

„Ищецът се отказа от исканията си и производството по гражданското дело е прекратено", каза Евгений Воробьов.

Повод за иска на Кирсан Николаевич Илюмжинов към Анатолий Евгениевич Карпов бе публикуваната през април във вестник „Парламентарна газета" статия със заглавие „Шампион на конкретните дела". Илюмжинов прецени, че в статията Карпов разпространява сведения, засягащи честта, достойнството и деловата репутация на президента на ФИДЕ. Илюмжинов поиска да се опровергаят публикуваните сведения и заведе иск срещу Карпов, в който искаше компенсация на щетите в размер на 500 000 рубли.

Причината за оттеглянето на иска засега е неизвестна, пише в заключение агенция ИТАР-ТАСС от Москва.

Кирсан Николаевич Илюмжинов – президент на автономната руска република Калмикия, и бившият световен шампион Анатолий Евгениевич Карпов бяха конкуренти за поста президент на ФИДЕ на конгреса на Международната федерация по шахмат в Ханти Мансийск по време на световната шахматна олимпиада.