Президентът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов ще пристигне в София в началото на декември. Босът ще се срещне с министър-председателя на България Бойко Борисов във връзка с домакинството на финалния мач за световната титла между сегашния шампион Вишванатан Ананд и претендента Веселин Топалов, номер 1 в световната ранглиста.

Както стана ясно в петък, по време на 80-ия си конгрес в гръцкия град Калитея ФИДЕ реши да даде домакинството на мача на българската столица.

Кирсан Илюмжинов и Бойко Борисов ще подпишат договор за провеждане на финала. Българският премиер е председател на Организационния комитет на мача. Дуелът между Ананд и Топалов трябва да определи новия шахматен крал. От 5 до 24 април 2010 г. двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек, който предвижда 4 партии бърз шах.

От 5 до 7 април София ще бъде домакин и на Президентския борд на ФИДЕ, решиха още лидерите на световния шах на конгреса в Калитея. Началото ще съвпадне с деня на откриването на Мача за световната титла, както и с рожденния ден на президента Кирсан Илюмжинов.

Преговорите между ФИДЕ и двамата гросмайстори ще започнат след няколко дни, уточни мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов. - Илюмжинов е поканил световния шампион Ананд на европейското отборно първенство от 21 до 30 октомври в Нови Сад. В сръбския град ще бъде и Топалов, който ще играе на първа дъска за българския национален отбор.

Очаква се до края на годината всички договори, свързани с финала в София да бъдат подписани.