Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира първите девет месеца начело на българския спорт.

"Политиката е като рали спорта – имаш трасе, имаш навигатор, имаш записка. Навигаторът ти казва какво предстои, какъв завой следва и  ти се подготвяш, съобразява скоростта, с която да влезеш в съответния завой, така че да преминеш с възможно най-високата скорост през него. В държавната администрация не е точно така. Тук процесите са бавни, спъващи.  Много често зад завоя са ти наслагат камъни. Зад някой завой има цели скали с идеята да катастрофираш. Политиката  не е  толкова чиста игра като спорта.  В крайна сметка спортът, затова е нещо толкова хубаво, защото всеки се готви тренира, излиза и дава най-доброто, на което е способен, а в политиката колкото и да се готвиш, колкото и да тренираш, винаги има възможност някъде да бъдеш провокиран  по причини, които не зависят от теб. Лично за мен това е опит. Честно казано фактът, че ежедневно се сблъсквам с толкова много провокации означава, че си вършим добре  работата и че нещата, които правим са правилни“, това каза в интервю за БНР министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Почти девет месеца той е начело на българският спорт. Илиев коментира за какво му стигна времето, какво успя и какво не успя да свърши осемкратният рали шампион на България, доволен ли е от дейността на Българския спортен тотализатор, каква е ситуацията със спортната база у нас в частност и с две от най-големите спортни зали и със Зимния дворец, както и как му се отрази скандала с Българската федерация по вдигане на тежести.

"Нещото, с което най-много се гордея е, че сме изслушали всеки един проблем на българските спортисти, както и на младежките организации. Опитали сме се да намерим решение на повечето от тях. Естествено, не на всички е било възможно да помогнем в размерите, в които те са очаквали от нас, но в крайна сметка като основен приоритет още от самото начало си бяхме поставили олимпийските игри, които предстоят. Реално ние  създадохме възможност да подсигурим средства за всички федерации, допълнителни средства, с които българските атлети да се подготвят добре за предстоящата олимпиада. Аз съм човек, който много вярва в младите хора. Направихме страхотни промени в наредбата, която оценява, която уважава труда на българските спортисти. За първи път финансирахме спортистите от първа възрастова група, това са спортистите преди групата – мъже и жени. Те получиха премии за световните и европейските си постижения. Това е един огромен труд, който по някакъв начин до този момент е останал неоценен и хората не са чувствали грижата на държавата към тях. Радвам се, че успяхме да го постигнем. Радвам се, че създадохме едно спокойствие в системата. Изключително положителни са отзивите от федерациите.  Така че лично аз за това време, което съм тук на поста, чувствам голямо удовлетворение", добави министър Илиев.

"Няма нито една държава в света, която да поема на 100% от нуждите на спорта. Спортът е дейност, която винаги може да бъде още по-добре финансирана, още по-добри условия да бъдат създавани за подготовка. Но това, което аз виждам и вярвам и имаме уверението на самите федерации, че начинът, по който ние направихме разпределенията на средствата за 2024-а ще бъдат абсолютно в синхрон с нуждите, които те имат. Естествено, винаги с приоритет са били спортовете, които попадат в олимпийските игри, а те естествено ще бъдат по-добре подпомогнати. Направихме нови програми за състезателите, които вече имат квоти. Те естествено ще бъдат най-силно подкрепени, техните треньори също. Аз живея с удовлетвореност за това, че хората са доволни, спокойни и в момента единствената грижа, която имат, е да се готвят и да тренират за предстоящия най-голям спортен форум. Разбира се, помислихме и за така наречените неолимпийски спортове. Там също имат специална програма, по която да подпишем договори с тях и да ги подпомогнем. Естествено, ерата, която живеем, възможностите стават все по-големи за спортуване, излизат много нови спортове. Непрекъснато постъпват заявки за лицензиране на федерации.  Това са все процеси, които следват промяната в ерата, в която живеем. И ние също така трябва да я следваме, за да не изоставаме от другите държави. Тук има нещо много важно, което трябва да се знае. Не можеш да постигаш бързи резултати. За да подготвиш един спортист, който може да вземе примерно медал от олимпийски игри, това е един изключително дълъг процес. Той не става за една година и камо ли пък за девет месеца.  Треньорската дейност много е важна. Важно е разбирането в клуба.  Ние имам уверение от страна на федерациите, че трябва да очакваме около 40 атлета, които да вземат участие на олимпиадата. Аз лично виждам и възможности за медали, но не искам да ги назовавам поименно. Знам, че за един спортист очакванията и свръх очакванията  върху него могат да повлияят негативно. Може да му повлияе  върху  психическото му състояние и той да не успее да постигне максимума, на което е способен. Така че оптимист съм за олимпиадата, въпреки трайната тенденция,  ако погледнем в последните примерно 40 години колко медала е взимала България и с колко атлета участва на олимпиадата и какво се е случвало, как линията върви надолу, аз съм оптимист и мисля, че ще направим едно достойно представяне в Париж“, заяви още спортният министър.