Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева говори пред медиите след контролното на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално жени и девойки, което се проведе в "Арена Армеец". 

"Все още момичетата са далече от необходимата форма, в която трябва да бъдат, но се надявам до Европейското първенство всичко да бъде както трябва. В същото време намирам много подобрение на играта, независимо от грешките, които все още се допускат. Но с оглед на това, че наистина правилникът е нов, много различно отношението на самите гимнастички към всяко едно съчетание. Затова е необходимо малко повече време за адаптация", каза Раева след контролното.

От петък до неделя България ще участва със седем гимнастички на международния турнир "Афродита къп" в Атина, а от 18 до 20 март гръцката столица е домакин на Световна купа.

"Очаквам едно сериозно състезание на девойки и жени, които ще участват в турнира, както и на Световната купа, където ще играят Ева Брезалиева и Татяна Воложанина. Нямам представа кои държави ще отидат, със сигурност знам кои няма да отидат, но нас това не ни касае. Нас ни касае това, че трябва да играем силно, трябва да можем да покажем новата гимнастика по възможно най-добрия начин, дори да се допускат грешки, което на този етап е нормално. Аз очаквам една максимална и пределна мобилизация и психическа устойчивост на нашите момичета и да могат да покажат новия правилник във възможно най-добрия му вариант. Защото всички ще очакват от България да покаже най-близки до правилника съчетания", добави Раева.

Както е известно гимнастичките на Русия, Беларус и Украйна няма да участват в предстоящите стартове.

"Те ще липсват задължително като конкуренция и като силни гимнастички, но няма да ни липсват до толкова, че да си сверим часовника, защото правилникът е еднакъв за всички. Това, което видях на състезанията в Русия и Италия, някакси по свои начин интерпретират държавите и специалистите този правилник. Тази година ще е точно за сверяване на часовника на всички гимнастички във всички Световни купи, които предстоят преди Световното първенство в София", коментира президентът на БФХГ.

Раева разкри, че подготовката на ансамбъла на България върви по план.

"Доколкото знам всички са се възстановили от болестите, от контузиите, от вчера тренират състезателките, които са в основния състав. Весела Димитрова е доволна от начина, по който се подготвят", каза Илиана Раева.

Тя коментира и проблемите с финансирането заради забавянето на гласуването на новия бюджет.

"Нямам проблем с комуникацията с министъра на спорта. Поискахме една среща с генералния секретар на федерацията, защото бяхме притеснени. Ние пътуваме по състезания, а нямаме бюджет. Той ни каза, че в момента, в който се гласува бюджет в Народното събрание и отиде в Министерството на финансите, ще бъдат разпределени средствата. Чакаме, нямаме бюджети, нямаме представа одобрени ли са ни проектите, седим и чакаме", добави Раева.