Президентът на БФХГ Илиана Раева е доволна от представянето на българските състезателки в първия състезателен ден на турнирите по художествена гимнастика в Москва.

"Три медала за България от състезанията в Москва! България стартира уверено с ансамбъл девойки. Спечели сребърен медал на топки и временно сме втори за многобой. Малките ни лъвчета играха уверено и силно. Показахме една прекрасна композиция, изиграна с увереност, отлична концентрация и артистичност. Момичетата ни оставиха отлични впечатления сред специалистите присъствали на турнира. Разбира се, има доста работа за усъвършенстването на елементите и с уред, и с тяло, но първият им старт за годината беше много добър. Вяра Ваташка и Цветелина Найденова свършиха много работа до момента, но тя трябва да продължи двойно по усърдно до Европейското първенство във Варна. Руският отбор беше много силен, отлично комплектован с трудни и оригинални елементи. Добри впечатления остави и отборът на Беларус, но нашите момичета ги превъзхождаха днес", написа Раева във Фейсбук.

"Боряна Калейн стартира с топка. За този момент, тя е в много добра форма. Тръгна много убедително, с отлично изпълнение на всички заложени елементи. Допусна изпускане, след което малко се разконцентрира и това доведе до втора груба грешка. След това пропусна съвсем правилно един скъп елемент, за да влезе в ритъма на съчетанието и успя до края да изпълни добре съчетанието си", добави президентът на БФХГ. "Този сезон момичетата са с драстично увеличени трудности в съчетанията. За първи път те са напълно равностойни на най-силните в света. Пътят да достигнем до такива стойности на композициите не беше лек и се изискваше много работа, последователност и усъвършенстване, и повишаване на качеството във всичките задължителни компоненти - трудност с тяло, трудност с уред, чистота при изпълнението, артистичност, както и работа за развиване на необходимите качества на гимнастичките ни за съвременната гимнастика. А тя, гимнастиката, не спира да се развива в посока трудност и динамика. Липсата на състезания също оказват своето влияние. Не случайно само България се престраши да отиде на толкова ранен турнир, в дома на най-силните, но за нас всяко състезание тази година е много важно", каза още Раева. "Боряна успя да се мобилизира на обръч, но и там не успя да направи елементи за 1.2, които щяха да и отредят оценка над 27.00. Независимо от това тя беше овладяна, спокойна и концентрирана. Силата на композициите и категорично се видя и оцени. Предстои ни много работа, за да може до Олимпийските игри да се натрупа сигурност в изпълненията и. Тя се класира за финалите на двата уреда от днес. Утре са другите два. На турнирите от веригата Гран При наградният фонд се разпределя само на финалите. Многобоят няма такова значение, затова да се надяваме и да пожелаем успех на Буба на финалите", заяви Раева.

"Малките" ни жени днес бяха истински големи герои. Ева и Стиляна преди три месеца се състезаваха при девойките. Днес играха при жените. Допускаха грешки, да! Но те не спестиха нищо! Ето така се става голям шампион. Толкова бях щастлива да ги гледам. Неслучайно и двете днес спечелиха по един бронзов медал! С първото си участие при жените! Толкова нови неща има за тях, толкова отруднени съчетания за тези три месеца. . . Но лъвчетата ни не само не се смутиха, но играха смело, умно и с огромно желание. Същата беше и Валерия. С две прекрасно изиграни съчетания и непростима грешка на финала на топка. Игра много, много смело и концентрирано. И трите са безкрайно талантливи. Композициите им са много силни. Всички те работят много и вярвам, че с всяко състезания ще израстват и ще се развиват все повече и повече. Три медала от първия ден на първото състезание за годината! Добре!", написа още Илиана Раева.