Главният треньор на националния ни отбор по художествена гимнастика Илиана Раева сподели след края на 25-я европейски шампионат, че е оптимист за бъдещето на този спорт у нас.

„Силно и убедително представяне на Силвия Митева. Игра изключително стабилно, убедително. Показа една артистична гимнастика, със силна психическа устойчивост и успя да се нареди сред най-силните в този спорт. При една много силна и непочтена конкуренция. Показа изключителна прецизност в изпълненията си и при обективно съдийство можеше да е много по-напред в класирането”, сподели Илиана Раева.

Колкото до другата ни състезателка в индивидуалното, Раева сподели: „Моника Минчева допусна дребни грешчици, които според мен не повлияха на нейното класиране. Вторият ден игра по-добре и нормално взе по-високи оценки. На този етап и при тези обстоятелства все още е трудно да имаме две състезателки във финалите в индивидуалното. Поздравявам треньорките Силвия Митева и Станимира Толева, като смятам, че за този етап от олимпийската подготовка те свършиха добра работа.”

„Най-големите ми очаквания бяха при ансамбъл-девойки. Подготовката, съчетанието и селекцията, както и резултатите през състезателния период отговаряха на всички изисквания и ме караха да вярвам, че без особени проблеми ще вземем медал във финалите. Но за съжаление това не се случи. Повечето грешки бяха допуснати само от една състезателка, която не издържа психически. Независимо от класирането смятам, че този отбор трябва да се запази и да се готви успоредно с ансамбъл-жени, както и техният треньор Белла Каратанчева”, добави още Илиана Раева.

„Успях да наблюдавам най-силните състезателки в света. И съм абсолютен оптимист за бъдещето на българската гимнастика. Колкото и абсурдно да е съдийството в този спорт, колкото и трудно ще бъде да се пробие този блок, България е длъжна да възроди автентичната българска гимнастика, защото не само традицията го изисква, а съм напълно убедена, че световната гимнастика има нужда от това. Това обаче може да стане единствено и само с работа. Талантите ги имаме, но всички треньори трябва да разберат, че световни успехи можем да постигнем само с къртовски труд. Повече от всякога вярвам в успеха”, завърши главният треньор на националния ни тим.