Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви категорично, че няма да бъдат правени компромиси за Симона Пейчева, която поднови състезателната си дейност след 4-годишно прекъсване.

Симона Пейчева не се яви на селекцията за определяне на националния отбор в началото на януари, тъй като все още не е във форма. Очаква се тя да се излезе пред публика едва след няколко месеца, когато сезонът ще е стартирал.

Илиана Раева е убедена, че Симона Пейчева трябва да следва правилата на Българската федерация по художествена гимнастика, а не да търси компромиси, ако действително намеренията й за завръщане са сериозни.

„Когато тя ме покани на пресконференцията, аз казах, че когато има решение на Управителния съвет ще изляза пред медиите и ще кажа какво мисля. Това, че тя иска да се върне, аз нямам нищо против, а и не мога да имам. Но тя трябва не само лично на мен, а и на всички хора, които ръководим процеса в момента, че намеренията й са сериозни“, сподели Раева.

„Лятото тя поиска да е треньор на национален отбор, преди конференцията искаше да е помощник на Ина Ананиева. С мен ги води тя тези разговори, а януари поиска да тренира художествена гимнастика. Независимо от изявленията, които чух, аз смятам, че тя все още не е наясно какво точно иска. Ако ни докаже на всички нас, че намеренията й са сериозни, няма да имам нищо против, но ще трябва да се спази регламента. Тя каза, че няма да участва на тези контролни. Ще участва на Държавните първенства, които й позволява новият регламент, и ако покаже една добра форма, ако реши УС, ще може да се включи. Но ако след две години реши пак, че няма да може да играе, пак няма да може да се впише в схемата ни, защото ние започваме подготовка за един 4-годишен олимпийски цикъл. Тя трябва да ми докаже, че се готви за Олимпиадата, защото тези млади състезатели, които тръгват отдолу, имат надежди, че тези ще им дадат шанс.“

„Аз няма да отстъпя, аз лично като председател на тази федерация няма да отстъпя от регламента. Няма да направя компромис. Компромис ще направя, ако тя ми докаже, че наистина е готова да се готви за Олимпийски игри, а всичко друго за мен ще бъде пи ар. Ако тя ми докаже, аз нямам нищо против, България има нужда от силна гимнастика, от силни гимнастички. Всички ще бъдат под един знаменател.“

„Историята не познава триумфално завръщане на който и да е. Може нейното да е. Аз нямам нищо против. Ако намеренията й са сериозни, тя самата трябва да каже, че няма да наруши регламента. А само фактът, че тя иска компромис, на мен ми говори други неща. Нека тренира тази година, нека докаже, да се бори на всички състезания. И догодина да участва от нулата, наравно с всички. Това означава, че тя се е върнала“, каза още Илиана Раева.