Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че е доволна от представянето на Боряна Калейн и Стилияна Николова, които днес изиграха своите съчетания с обръч и топка за многобоя при жените на Световната купа по художествена гимнастика в София.
 
Калейн е лидер във временното класиране преди композициите с бухалки и лента утре, а Николова е трета, след като допусна груба грешка на топка.
 
"От индивидуалното съм много доволна, защото успяха максимално да се мобилизират, особено Боряна Калейн. Стилияна Николова независимо, че допусна много груба грешка, съм много доволна, защото беше изключително концентрирана и много мислеща, опитвайки се да прави всичко, което изисква правилника и нейната треньорка. Същото се опита да направи и Боряна Калейн. Разбира се, много ясно се видя къде имаме още да работим, да натрупваме, да променяме. Вече го обсъдихме с треньорите, но като начало беше много, много добро за индивидуалното", заяви Раева след края на първия състезателен ден.
 
Бившата гимнастичка коментира и представянето на ансамбъла на България, който допусна грешки в композицията си с пет обръча и е на четвърта позиция във временното класиране за многобоя.
 
"Момичетата допуснаха много грешки, но не съм притеснена. Ходих на последните им няколко тренировки, виждам как се развиват и как работят. Това, което липсва на този отбор, е именно игра под голямо напрежение, игра на състезания, игра пред публика, защото това е необходимо, за да могат да изплуват от това притеснение, в което се намират, когато има публика и са под напрежение. Просто трябва малко време за този отбор. Както каза и президентът на ФИГ Моринари Ватанабе: "Абсолютно спокойно, Илиана. Страхотни са момичетата, съчетанието е страхотно, имаме достатъчно време, всичко ще бъде наред!" Той много хареса ансамбъла", добави Илиана Раева.
 
Тя каза, че основната цел е да се оберат емоциите на Калейн и Николова.
 
"Боряна обикновено на състезания обича да играе повече лентата и бухалките си, но това, което й е поставено като задача е именно да обере емоциите си, да бъде максимално мобилизирана и концентрирана. Тя показа днес огромен скок, но никой не е в най-добрата си форма, включително и ние. Доволна съм от мобилизацията им, защото това са ни двете най-емоционални гимнастички и двете имат общо взето един и същи проблем - овладяването на емоциите и това да се играе като за състезание, да се бориш за класиране. Да играеш за публиката е отживелица и пълен абсурд, такова нещо не позволявам и не трябва да се допуска, това е състезание. Работим много, съчетанията имат цена, трябва да бориш твоето изпълнение да е оценено най-високо. Нашите момичетата все още не съумяват да направят всичко, което е напълно естествено и нормално в този период. Не съм притеснена изобщо от представянето", каза още президентът на БФХГ.
 
Тази година в художествена гимнастика има нов правилник, който залага повече на артистичността.
 
"Виждам една много различна, една гимнастика, която тръгва по съвсем друг път, много по-атрактивна. Всяко високо изхвърляне и рисковете, които се върнаха, което е най-атрактивното за обикновения зрител, носи проблем на всички състезателки. Това, че се върнаха рисковете и се изисква артистичност изисква повече време. Фактът е, че ние нямаме такова време. Ще бъде трудно и много тежко за работа, но всички сме поставени в едни и същи условия. Това са нещата, ние трябва да се съобразим и трябва страшно много да работим. Реално имаме две години и половина до олимпийските игри", допълни Раева.
 
За новия ансамбъл на България това е първо официално състезание и първо пред родна публика.
 
"Момичетата от ансамбъла за първи път играят в "Арена Армеец", независимо че в днешния работен ден имаше по-малко публика, но все пак имаше публика. Убедена съм и уверена, че причината за грешките са вълнението и играта в огромната зала пред публика, но вярвам, че върху това трябва да работим при ансамбъла изключително много. Весела Димитрова е треньор на олимпийски шампионки, тя създаде едни машини за печелене на златни медали, без значение, че бяха толкова често ощетявани, те бяха едни машини. През цялото време се опитвам да я убедя, че просто се иска време. Ние почваме от нулата с тези момичета, които са изключително талантливи, много трудолюбиви и вярвам, че ще постигнат огромни успехи. Просто трябва време, а Весела не е от най-търпеливите треньори, тя иска веднага и на момента всичко да се случи. Няма страшно, ще се справим със ситуацията", заяви Илиана Раева.