Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева бе изключително доволна от представянето на целия национален тим на Световната купа в София. Наставникът не скри очарованието си и от родната публика, която подкрепи родните гимнастички, а също така посрещна много топло и руската състезателка Дария Кондакова.

Отборът ни спечели общо осем медала от надпреварата в Арена Армеец София. Два златни (многобой, финали с ленти и обръчи) и един бронзов (пет топки) завоюва ансамбъла ни, а пет сребърни отличия спечели Силвия Митева.

“Събрах момичетата, след като спечелиха втория златен медал, усамотихме се за малко долу, и им казах, че много се гордея с тях. Защото има много добри гимнастички, но да си състезател е нещо много голямо. Много се трудихме, много работихме и върху психическата публика. Ще ги оставя хубаво да си изживеят цялата емоция, защото капитанката на ансамбъла дойде и каза, много се радват, че са играли пред българска публика, за да може да се види как играят момичетата, а не да се говори каквото и да е. Заговорихме се и за световното първенство и сега им казах, че трябва да работят тройно повече, че очакванията от тях ще са големи и нито едно състезание не се повтаря с предишно”, сподели Илиана Раева.

“Битката на Световното първенство ще бъде много жестока. Само България игра без грешка тук. Отборите са подготвени, силите са много изравнени. Вярно е, че ние сме много зрелищни, аз съм направила едни много рисковани съчетания, за да мога, както виждате, като ги изиграят, да спечелим. Не смея много да говоря за титли, защото знаете какъв ни е спорът. Зависим много и от съдийството.”

“Ирина Винер много ни харесва. Има изключително отношение. Миналата година руската публика ни изпрати на крака миналата година. Тя говори хубави неща за нас. Тя живее единствено и само с идеята за художествената гимнастика. Показа и една много зрелищна гимнастичка – Дария Кондакова. Тя където и да отиде, вдига залите на крака. Просто е грандиозен състезател. Малката им гимнастичка (Александра Меркулова – бел. ред.), на която не обърнахте особено внимание, тя е само на 16 години, но запомнете това име. Защото тя е малка, допуска грешки, но тя е страхотен талант.”

“Всички чужденци са във възторг от залата и казаха, че трябва да кандидатстваме за световно първенство. Хубаво е, че сега нашите фенове могат да видят, че работим много, живеем в много различни времена на художествената гимнастика. Всички работят по 8-9 часа и силите са много изравнени”, завърши изключително щастливата Илиана Раева след големия успех на момичетата й.