Националният отбор ансамбъл жени по художествена гимнастика представи днес пред съдии и публика своите две нови съчетания на поредното контролно състезание в зала "Раковски“. Ансамбълът в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова играе съчетание 5 точки и 3 ленти/2 обръча този сезон.
Първото състезание за ансамбъла е Световната купа в Песаро (Италия) от 25-ти до 27-ми март.

"Момичетата са в много добро настроение, мисля че свършихме една много сериозна работа. Ще представим все пак две абсолютно нови композиции, много сложни, много рисковани. Имахме много малко проблеми, но все пак ги имахме. Имахме контузени две състезателки, които в момента са в едно сравнително добро състояние и се надявам в Италия да представим композициите в най-добрия вид“, коментира пред БТА старши треньорът на националните отбори (и на ансамбъла) Илиана Раева.

Според нея това ще бъде трудна година, но е оптимист."Това е най-трудната година, тя ще бъде по-трудна и от олимпийската. Имах възможност и видях всички композиции на съперниците ни, с изключение на Италия и на Беларус. Това, което видях ме кара да бъда много голям оптимист за нашите възможности, за това, какво биха могли да направят момичетата. Наистина децата тренират добре, страшно са мотивирани, много са дисциплинирани", добави Раева.

Старши треньорката на ансамбъла каза още, че най-важното е момичетата да играят спокойно.

"Ние все още се борим с усъвършенстване на психологическото им състояние по време на състезание. Ако те са спокойни, така както бяха в Москва и съумеят да си покажат композициите, аз съм убедена, че ще вземем медал. Основното, което тренираме и изискваме от тях е спокойствие и това да изпитват удоволствие да се състезават, защото ако те изпитват удоволствие значи, че са спокойни, значи, че мисълта работи правилно, значи че композициите ще бъдат изиграни. Това е основното за нашия спорт", добави Илиана Раева.

Камелия Дунавска, която доскоро бе начело на националния отбор ансамбъл на Гърция, вече работи за България като старши треньор на национален отбор олимпийско звено за олимпиадата 2016 в Рио де Жанейро (Бразилия) по програма на МФВС. Тя вече е провела първия лагер с 20 деца.