Главният треньор на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева е оптимист за следващите Олимпийски игри в Лондон през 2012 година, въпреки че самата тя призна, че за родния щаб предстои много работа.

„Две седмици, голямо напрежение и много малко сън. Беше един много тежък престой и тежко състезание. В спорта вече фактори са много други неща, не само спортното майсторство. Оттук-нататък нашата мисъл е само за Лондон. Трябва да се направи един добър план за работата ни”, сподели Илиана Раева

„Аз много трудно взех решението да се включа и още тогава казах, че основната ми задача е Лондон, но през целия този олимпийски цикъл имаше катаклизми в ансамбъла. Беше сменен треньора, последваха скандали. Но всъщност проблемът е, че ние не успяхме да вземем медал в многобоя, когато аз за първи път повиших тон, че не трябва да се говори за медала в шампионата, а да се търси такъв в многобоя. Извоювахме си медали в шампионата, но това не ме е топлило, защото дисциплината на Олимпиадата е многобой”, коментира причините за петото място на ансамбъла ни в Пекин.

„Точно преди Олимпиадата Адриана не можеше да прави промени. От много години не съм виждала отборът да играе толкова добре, изпълнявайки всичките си трудности. Опитвала съм се през цялото време да бъда в помощ. Тази година момичетата показаха коренно различно лице. Но и конкурентите бяха много силни, Русия, Беларус, Италия. В залата беше нещо изключително”, добави треньорът на националите ни.

„Не искам да се хващаме за това, че свалиха българските знамена в олимпийското село още преди да започнем състезанието. Селото се изпразни, още повече, че нито един от официалните и големите ни хора не остана. Мен ме интересуваше децата да играят. Те направиха всичко, което им е по силите. Шампионите се определят от съдиите. Не искам да обвинявам съдията ни - Камелия Игнатова. Нещата са много тежки”, добави Раева.

„В индивидуалното Симона и Елизабет не успяха да покажат истинските си възможности. Това са най-добрите ни гимнастички към момента.”

Илиана Раева е оптимист за следващия олимпийски период, тъй като имаме състезателки, които могат да заменят водещите ни фигури: „В момента бяхме на Европейско, където с девойките направихме фурор. Залата тогава щеше да се срути, защото не дадоха златния медал на Боянка Ангелова. Трябва да направим много добра селекция. С много силна гимнастика. Имам план и визия за нещата. Фактите са такива, че имам право да бъда оптимист. Идва едно силно поколение.”