Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева смята, че българският ансамбъл е най-силният в света, въпреки че грешка в съчетанието на три топки и две въжета коства европейската титла.

България спечели два бронзови медала в многобоя при ансамблите и в отборното класиране на континенталния шампионат в испанския град Гуадалахара.

Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, който водеше в класирането след първия ден на надпреварата в петък с 23.100, снощи допусна грешка (излизане на уред и гимнастичка извън терена) в съчетанието си на три топки и две въжета и получи оценка от 18.650 точки.

Така с 41.750 възпитаничките на Весела Димитрова останаха на трето място след Русия с 43.625 и Италия с 42.900, но все пак донесоха първи медал за България в многобой при ансамблите на европейско първенство от 2003 година насам.

В отборното класиране, което е съставено от представянето на девойки индивидуално и ансамбъл жени, България се нареди на трето място със 140.600 точки. При девойките участваха Татяна Воложанина, Ана Келман и Елизабет Йовчева.

"Два бронзови медала за България от европейското първенство! Многобой на ансамбъл жени и отборно класиране ансамбъл жени и девойки индивидуално.

Много радост, много сълзи и много поуки.
България има най-силният ансамбъл в света, който обаче има какво още да учи. Всички ни поздравяваха за силата на отбора, изказваха огромното си съжаление от грубите грешки днес, но и не спираха да дават кураж и много любов на момичетата. Красавиците ни са мотивирани още повече да тренират и докажат класата си. Страдат много за пропуснатия шанс, но страданието извисява...

Ще се справим, разбира се!

Девойките ни бяха прекрасни и оставиха отлични впечатления! Играха като лъвчета и се наредиха сред медалистите. Направиха огромен скок последните месеци и оставиха зад себе си силните отбори на Беларус, Израел, Азербайджан, Украйна, които ни побеждаваха до днес! Браво!

Днес е нов ден! Всичко започва отначало. Катрин и Неви също ще се включат в битката за медалите при индивидуално жени.

България е много силна!

Вярвам, че днес ще докаже това за пореден път!", коментира Раева в профила си във "Фейсбук".