Илейн Томпсън-Хера даде заявка за подобряване на един от най-дълго задържалите се световни рекорди в леката атлетика. Спринтьорката от Ямайка спечели с 10.54 сек. спринта на 100 м от Диамантената лига в Юджийн (САЩ) и даде второто най-добро време в историята. Тя е само на пет стотни от рекорда 10.49 сек. на Флорънс-Грифит Джойнър (САЩ) от 1988 г.

Томпсън подобри собственото си постижение от 10.61 секунди, с което спечели олимпийската титла в Токио, където взе още златните медали на 200 м и на 4 по 100 с щафетата на Ямайка.

"Малко съм изненадана, не съм бягала толкова бързо от пет години. Да дойда тук две седмици след олимпиадата и да направя най-доброто си лично постижение - това е невероятно. Смятам, че рекордите са достижими, защото съм бягала 10.5 и имам още толкова много в мен. Не искам да се увличам, празненствата ще започнат през октомври, сега имам мисия за изпълнение", каза Томпсън.

Подобно на олимпийския финал, сънародничките на Томпсън - Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Шерика Джаксън заеха второто и третото място в Юджийн, съответно с 10.73 и 10.76. В спринта участва и Шакари Ричардсън (САЩ), която пропусна олимпиадата заради положителна проба с марихуана. Американката остана последна с 11.14.

Ноа Лайлс (САЩ) спечели спринта на 200 м при мъжете с 19.52 сек., което е най-добър резултат в света за сезона.