Организаторите на щафетата с Oлимпийския огън в Сан Франциско промениха предварително планирания маршрут от страх заради евентуални сблъсъци и по този начин разочароваха десетки хиляди зрители.

Щафетата трябваше да тръгне от пристанището и да финишира на площад Джъстин Херман. Това обаче бе променено в последния момент, след като органите на реда прецениха, че може да се стигне до инциденти.

След запалването на Oгъня факлоносците бяха откарани тайно с автобус в друга далечна част на града. Там факелното шествие премина при почти празни улици, но в същото време под засилена полицейска охрана, която включваше и представители на китайските специални служби, облечени в спортни екипи.

Освен че бе променен, маршрутът, по който бе пренесен Oлимпийският огън, бе намален и наполовина в сравнение с първоначално предвидените 10 километра.

Говорителят на факелното шествие Дейвид Пери защити промяната в маршрута. „Извънредните мерки и промените бяха направени за защита на факлоносците”, заяви Пери.

След инцидентите в Лондон и Париж много от факлоносците вече се страхуват от това върху тях да не бъде оказано насилие от демонстрантите.

Така след два часа игра на котка с мишка щафетата с Олимпийския огън в Сан Франциско приключи и се отправи към следващата си спирка – Буенос Айрес.

Сан Франциско бе шестата международна спирка по пътя на Олимпийския огън към Пекин 2008 и единствената на северноамериканска земя.